Bezpieczeństwo informacji w firmie – informacje

Od dłuższego czasu w Polsce obowiązuje Ustawa o Ochronie Danych Osobowych, zgodnie z którą firmy przetwarzające wyżej wspomniane, mają obowiązek przestrzegać zasad ich odpowiedniej ochrony. Jak zatem zapewnić odpowiednią ochronę danych osobowych w przedsiębiorstwie? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w dalszej części tekstu.

Jak prowadzić biznes zgodnie z RODO?

audyt wewnętrzny bezpieczeństwa informacjiPrzede wszystkim należy zacząć od tego, że wszelkie dane osobowe klientów powinny być należycie chronione, czyli przechowywane w taki sposób, aby nie dostały się w niepowołane ręce osób trzecich. Oczywiście nie należy w tej kwestii przesadzać, a jedynie umieszczać je w segregatorach, a następnie w zamykanych na klucz szafach. To powinno wystarczyć, aby zapewnić bezpieczeństwo informacji w firmie. Kolejną ważną kwestią jest informowanie klientów, kto jest administratorem ich danych osobowych, w jakim stopniu są one przetwarzane oraz jakie prawa przysługują klientowi w związku z tym.  Jeżeli nie do końca wiadomo, jak taką klauzulę prawidłowo stworzyć, to można poprosić o wsparcie firmę, która świadczy usługi związane z RODO, a przy okazji przeprowadzi ona również w firmie audyt wewnętrzny bezpieczeństwa informacji. Wyżej wspomniany jest waży, ponieważ wskazuje właścicielowi firmy czy procedury, które zostały wdrożone są zgodne z obowiązującymi przepisami prawa i co ewentualnie można by zmienić lub poprawić, aby te wymogi spełniały. Kolejną ważną kwestią jest powołanie osoby, która będzie pełniła nadzór nad bezpieczeństwem informacji czyli Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Podsumowując – odpowiednia dbałość o ochronę danych osobowych klientów to obowiązek każdego przedsiębiorstwa. W związku z tym faktem, koniecznym jest opracowanie szeregu procedur oraz wprowadzenie rozmaitych zmian, które pozwolą na przestrzeganie przepisów prawa. Jeżeli pojawiają się w tej kwestii trudności, to zawsze można skorzystać ze wsparcia profesjonalistów.