Cenny syrop klonowy

Kanadę chyba każdy kojarzy po biało czerwonej fladze z liściem klonowym po środku. Kraj ten jest największym producentem syropu klonowego, który można kupić niemalże w każdym sklepie. Jest to produkt całkowicie naturalny i zdrowy.

Jakie jest zastosowanie syropu klonowego?

syrop klonowyW Polsce bardzo popularny jest miód, który można wykorzystywać na wiele sposobów. Uwielbiają go dzieci za słodki smak, który poprawia wyraz naleśników, placuszków, koktajlów czy jogurtów. Jednak można go zastępować innymi, równie słodkimi produktami takimi jak na przykład syrop klonowy. Jest to wyrób naturalny, który jest wytwarzany z klonów. Do pni drzew, podłączone są maleńkie kanaliki, którymi spływa sok do większych naczyń. Później jest od podgrzewany w celu odparowania wody i zagęszczenia. Oryginalny syrop z klonu nie zawiera żadnych dodatków i jest w całości wytworzony z soku klonowego. Produkt ten może być dostępny w wersji jaśniejszej i ciemniejsze, gdyż zależy od krystalizacji zawartego w nim cukru. Znawcy twierdzą, że jaśniejszy jest delikatny w smaku i po dodaniu go do potrawy, nie mienia jej smaku. Ciemniejszy zaś, ma bardziej intensywny, korzenny aromat. Syrop można dodawać do naleśników, racuszków, deserów lodowych czy dań mięsnych. Świetnie się sprawdza jako składnik marynat. Można go stosować zamiennie z miodem, gdyż jest tak samo słodki, ale ma znacznie mniej kalorii, więc jest polecany osobom będącym na diecie odchudzającej. Zawiera dużo magnezu, cynku, manganu i witamin z grupy B.

Posiada on charakterystyczny zapach, którego nie sposób pomylić z czymś innym. Po otwarciu, można go przechowywać nawet przez osiemnaście miesięcy, najlepiej w chłodnym miejscu. Cena buteleczki syropu klonowego, to około czterdzieści złotych za 250 mililitrów.