Czy starożytnym Egipcjanom były potrzebne ekskluzywne nagrobki?

nagrobki warszawa

Religia starożytnego Egiptu była silnie powiązana z życiem po śmierci. Egipcjanie ogromną wagę przykładali do tego, by ciało zmarłego przetrwało jak najdłużej, ponieważ niematerialny sobowtór każdego człowieka, jego ka, potrzebuje ciała po śmierci. Z kolei dusza, czyli ba, istnieje w zaświatach równie długo, co ziemskie ciało.

Ekskluzywne nagrobki u Egipcjan

nagrobki warszawaZ podanych powyżej przyczyn bardzo ważne stało się idealne zachowanie ciała po śmierci oraz złożenie zmarłemu darów, które mogły być mu przydatne w zaświatach. Ważnym było także odpowiednie przeprowadzenie duszy do zaświatów przy pomocy rytuałów zawartych w Księdze Umarłych. Zachowaniu ciała w dobrym stanie sprzyjał suchy klimat. Balsamowane i zmumifikowane zwłoki chowano w zależności od stanu majątkowego. Najbiedniejsi trafiali do piasków pustyni, bogatsi mieli swoje komory i kaplice grobowe, niepotrzebne im więc były nagrobki Warszawa podwójne czy pojedyncze, jakie znamy dzisiaj, a elity, jak faraonowie i kapłani, otrzymywali swoje ekskluzywne nagrobki w postaci piramid, w których składowano dary: żywność, przedmioty, figurki uszebti, które symbolizowały sługi zmarłego i miały mu służyć w zaświatach. Jak widać, współczesne nagrobki mazowieckie i „nagrobki” egipskie znacznie się od siebie różnią i trudno byłoby znaleźć ich cechy wspólne.
Na przykładzie starożytnego Egiptu i jego zwyczajów pogrzebowych można zauważyć, że zwyczaje związane z pogrzebem bardzo się zmieniły. Współcześnie zamiast własnych kaplic, komór i piramid możemy dostać jedynie jakiś ładny nagrobek.