Czy warto korzystać z prania dywanów?

Obecnie coraz rzadziej wykorzystujemy dywany w wystroju wnętrz. Dywany zajmujące całą powierzchnię podłogi to już niecodzienny widok. Najchętniej kupujemy małe dywany, bardziej dekoracyjne niż użytkowe. Kładziemy je koło łóżka, przy kanapie, w pokoju dziecka.

Jak przebiega proces prania dywanu?

warszawa pranie dywanówNie ważne jednak jakiego rozmiaru jest dywan – i tak będzie się brudzić. Kurz, piasek, sierść zwierząt, resztki jedzenia, rozlane płyny i tak dalej. To wszystko trafia między włókna dywanu i domowymi sposobami ciężko usunąć wszystkie zabrudzenia. Kolejnym problemem są nieprzyjemne zapachy, na przykład woń dymu papierosowego albo zapach zwierząt. Dywanu niestety nie możemy wrzucić do pralki i musimy dbać o niego na inne sposoby. Samo regularne odkurzanie albo wypranie specjalnym proszkiem z drogerii pozwolą odświeżyć dywan, ale jeśli chcemy aby znów wyglądał jak nowy, powinniśmy zdecydować się na usługę profesjonalnego prania dywanów. W dużych miastach, takich jak Warszawa pranie dywanów jest usługą powszechnie dostępną i stosunkowo tanią. Specjaliści zaczną pracę od dokładnego odkurzenia dywanu, a następnie wypiorą go odkurzaczem z użyciem odpowiednich środków, dostosowanych do rodzaju materiału i stopnia zabrudzenia. W ten sposób można usunąć nawet wyjątkowo uporczywe plamy oraz pozbyć się wszelkich zapachów z materiału. Dywan po praniu będzie jaśniejszy, a kolory i wzory bardziej wyraziste. Do tego odzyska dawną puszystość i sprężystość.

Ważne jest też to, że po profesjonalnym, dokładnym praniu, uda się usunąć także bakterie i roztocza, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie, zwłaszcza dla bawiącego się na dywanie dziecka. Pranie dobrze jest powtarzać regularnie, np. raz do roku lub częściej, jeśli dywan zostanie znów czymś mocno zabrudzony.