Czym jest video explainer?

Ludzie chętnie zakładają własne firmy wierząc, że będzie to najlepszy możliwy sposób na zarobek i ustatkowanie się. Od dzieciństwa mówi się wszystkim, że najlepiej jest samemu być sobie szefem i nikomu się nie podporządkowywać. Dobrą zależnością jest to, że można zauważyć na polskim rynku coraz więcej firm, zastanawiające jednak, a nawet wręcz smutne, jest to, że wciąż kuleje wśród nich reklama.

Video explainery to sposób na przyciągniecie uwagi odbiorcy

explainer videoUmiejętność marketingu jest potrzebna na każdym kroku. Mówi się przecież nawet żartobliwie, że ktoś „umie się sprzedać” i jest to wysokiej klasy komplement, bo mówi o tym, że ktoś potrafi przekonać inną osobę do własnych racji oraz wzbudzić zaufanie. Trudne jest sprzedanie jakiegokolwiek produktu bez dobrej reklamy. Już zaczynając przygodę ze swoją firmą warto zadbać o to, żeby jak najwięcej potencjalnych klientów zainteresowało się promowanym produktem. Jest do tego potrzebna dobra, krótka, ale treściwa reklama. Może w tym pomóc explainer video. Jest to rodzaj filmu, najczęściej animowanego, który w przeciągu kilkudziesięciu sekund (ok.90) ma przedstawić cel firmy, produkt i to dlaczego warto go kupić. Należy jednak przy tym uważać, żeby nie był to nudny, schematyczny film. Zazwyczaj producenci oferujący przygotowanie takiej reklamy sami pokierują zainteresowanym w taki sposób, żeby podjął najlepszą z możliwych decyzji. Warto jednak mieć nieco wiedzy, aby być pewnym jakiego ostatecznego efektu się oczekuje. Przede wszystkim filmik powinien zainteresować odbiorcę – można tutaj się skupić na treści i na formie, lecz kluczem do sukcesu jest połączenie obu cech.
Produkcja powinna być wykonana w najlepszy z możliwych sposobów, lecz nie musi być nie wiadomo jak efektowna, bo w tego rodzaju reklamie nie chodzi o wydawanie dużej ilości pieniędzy, lecz na przyjemny odbiór przekazywanych wiadomości.