Czym zajmuje się malarnia proszkowa?

Podczas malowania proszkowego dochodzi do nanoszenia farby poprzez rozpylanie specjalnego proszku z wykorzystaniem elektrostatycznego pistoletu. Proszek poprzez rozpylanie jest ładowany elektrycznie zostaje przyciągany do przedmiotu uziemionego. Cały proces malowania proszkowego wykonuje się w specjalnej kabinie.

Jakie farby stosują malarnie proszkowe?

malarnia proszkowa wrocławPo całej czynności malowany przedmiot jest przenoszony do pieca. Tam w temperaturze od stu sześćdziesięciu do dwustu stopni Celsjusza poddawany jest topieniu. Dzięki temu procesowi przedmioty są odpowiednio zabezpieczone przed szkodliwymi czynnikami, między innymi przed korozją. To jakie elementy dana malarnia proszkowa pomaluje zależy do tego jak duże posiada komory pieca.  Jeśli interesuje nas malarnia proszkowa Wrocław będzie dobrym miastem, żeby zacząć poszukiwania odpowiedniej. Wiele z nich posiada kabiny do aplikacji farby proszkowej otwarte oraz zamknięte, a komory pieca mają wymiary nawet do 5 metrów szerokości. Jeśli chodzi stosowane środki chemiczne czyli farby dostępne są one we wszystkich kolorach z palety RAL. Także niektóre malarnie proszkowe posiadają kolory specjalne o różnych strukturach czy też farby metaliczne. Farby, które wykorzystują malarnie posiadają deklaracje zgodności użytkowych, jak i wielu przypadkach także atesty higieniczne. Malowaniu proszkowemu najczęściej poddaje się stalowe elementy, które potrzebują specjalnego zabezpieczenia.

Jeśli chodzi o cenę takiej usługi, to oczywiście wszystko zależy od wielkości malowanego przedmiotu, rodzaju farby, sposobu jej aplikacji czy przygotowania przedmiotu do malowania. Dlatego każda malarnia proszkowa wycenia swoje usługi indywidualnie i ciężko jest podać nawet szacunkowe koszty takiego malowania proszkowego.