Dobre słuchawki dla sportowców

Słuchawki to jedno z lepszych wynalazków naszych czasów. Słuchanie muzyki czy innych „umilaczy” czasu w przestrzeni publicznej jest przede wszystkim wygodne i praktyczne. Słuchawki dzielą się na różne kategorie, od mocy i jakości dźwięku, aż po design. Która marka jest najlepsza i czy warto inwestować w drogie słuchawki bezprzewodowe?

Które słuchawki wybrać?

słuchawki dla aktywnychAby odpowiednio dobrać słuchawki pod siebie należy zadać sobie kilka pytań. Przede wszystkim kiedy i gdzie będziemy ich używać. Dla przeciętnego słuchacza radia czy podcastów w drodze do pracy czy do dobrze sprawdzą się tradycyjne słuchawki przewodowe. Mają one dobre parametry, dźwięk jest czysty i dosyć dobrze wygłuszają zewnętrzny gwar miasta. Ostatnimi czasy popularne stają się słuchawki bezprzewodowe, działające za pomocą bluetooth. Użytkownicy chwalą sobie wygodę i brak kabla, zwisającego z uszu, który często może jednak przeszkadzać w wykonywaniu codziennych czynności. Takie rozwiązanie sprawdzi się też dla osób aktywnych fizycznie, na przykład biegaczy. Słuchawki dla aktywnych mogą być więc bezprzewodowe, lub przewodowe, ale różniące się od tych tradycyjnych. Mają one bowiem rozbudowaną część na uchu, która oplata się wokół chrząstek w małżowinie. Dzięki temu słuchawka nie wypadnie podczas intensywnego ruchu, czyli biegania czy treningu na siłowni. Dobrze dobrać również gadżet w postaci paska na ramię, który przytrzymuje telefon, gdy zdecydujemy się na tradycyjne „kabelkowe” słuchawki.

Cena takich profesjonalnych słuchawek dla osób aktywnych fizycznie jest wyższa przez zastosowane technologie, wspomagające pracę słuchawek. Czysty dźwięk i dobra izolacja od dźwięków zewnętrznych to czynniki, które muszą być spełnione, by uznać słuchawki warte polecenia. Muszą również dobrze trzymać się w uchu i nie wypadać przy gwałtowniejszych ruchach.