Dom seniora dla mojej babci w Pomorskim

dom seniora pomorskie

Moja babcia od zawsze miała problemy zdrowotne. Niestety z jej stanem nie było lepiej. Zawsze wraz z rodziną staraliśmy się nią opiekować w domu. Jednak praca i obowiązki nie dawały szans na odpowiednią opiekę. Zaniki pamięci bywały uciążliwe dla całej rodziny.

Profesjonalny dom seniora najlepszym rozwiązaniem

dom seniora pomorskieStan pogorszył się do tego stopnia, że nasza rodzinna pielęgniarka poleciła nam dom seniora Pomorskie. Nasze województwo pomorskie miało bardzo dużo takich placówek. O przeprowadzce zadecydowała mała odległość od naszego domu. Dzięki temu mogliśmy po pracy przychodzić i spędzać czas z babcią. Byłam bardzo smutna, ponieważ chciałam opiekować się nią w domowym środowisku. Jednak z perspektywy czasu widzę jak pomocny stał się dom opieki na terenie Gdańska. Stała pomoc pielęgniarek oraz wolontariuszy znacząco wpływała na jej kondycję. Sami nigdy nie daliśmy jej aż tak intensywnej opieki. Również znajdowała się tam kaplica. Codziennie modliłam się o zdrowie dla naszej emerytki. Babcia odeszła po pięciu latach pobytu w ośrodku. Jej pochówkiem zajęła się bardzo dobra firma pogrzebowa. Na jej ostatnią uroczystość przyszła ogromna liczba osób. Babcia zawsze była osobą towarzyską i spotkała wiele osób na swojej drodze. Byłam zadowolona, że ktoś tak bardzo o niej pamiętał. Również dom seniora zjawił się liczną grupą. Tam miała znajomych.

Pomimo częstych zaników pamięci nadal spędzała czas na graniu w szachy oraz śpiewając. W młodości uwielbiała koncerty i miała piękny głos. Lubiły ją nawet pielęgniarki. Opowiadała im żarty i zawsze była uprzejma.