Dresowe tkaniny, czyli rozwiązania proste i praktyczne

Strój dresowy zadomowił się już na dobre w naszej garderobie. Ubrania z tej tkaniny nie kojarzą się już wyłącznie ze stylem sportowym. Elementy stroju wyjściowego z tkaniny dresowej nie dziwią już nikogo. Nic dziwnego, że rośnie ich popularność – są one przecież bardzo praktyczne i wygodne.

Zalety popularnej dresówki

dresówka sklepSkład materiału nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jest on produkowany z bawełnianych przędz z domieszką włókien syntetycznych. Powstaje z jednej nitki tworzącej typowy splot. Każdy, kto ją nosił przyzna, ze dzianina dresowa jest elastyczna, nie gniecie się i zapewnia bardzo dobrą cyrkulację powietrza. Można ją nosić przy zmiennych warunkach pogodowych. W zależności od grubości, nada się i na chłodne, i na ciepłe dni. Jest też materiałem, z którego stosunkowo łatwo można samodzielnie szyć ubrania. Wtedy możemy dostosować je do naszej figury i dobrać sobie wymarzony kolor i wzór. Jeśli marzy nam się określona dresówka sklep z materiałami powinien być pierwszym miejscem, do jakiego skierujemy nasze kroki. W dobrze zaopatrzonych składach będziemy wybierać z nieprzebranej ilości materiałów. Trzeba jednak znać się na tym, by dobrać odpowiednio rodzaj, gramaturę czy tęgość materiału do planowanego elementu garderoby. Jeśli nie mamy rozeznania w tej dziedzinie, najlepiej spytać o radę ekspedientkę. Niezależnie od naszej wiedzy na temat tkanin, na pewno bez niczyjej pomocy wybierzemy kolor i wzór materiału. Producenci prześcigają  się w tworzeniu pięknych i oryginalnych kompozycji i deseni.

Dzianina dresowa jest uniwersalna. Można z niej uszyć różnorakie elementy stroju. Najlepiej jednak sprawdzają się ciepłe bluzy i spodnie. Doskonale prezentują się też dresowe spódnice i bluzki, z powodzeniem można nosić również dresowe sukienki.