Ekogroszek – efektem oszczędnego ogrzewania

Mamy do wyboru: albo wyprowadzić się w tzw. ciepłe kraje, albo oszczędzać kilka miesięcy, aby przez kolejne kilka miesięcy puścić wszystkie oszczędzone pieniądze z dymem. No, może nie jest tak źle. Przecież nie wszyscy muszą oszczędzać na ogrzewanie swych domów. Niektórzy mieszkają przecież w blokach, a tam pieców węglowych nie ma. Oni nie muszą oszczędzać. Tylko, czy aby na pewno?

Oszczędzanie na ogrzewaniu jest dobrym pomysłem

tani ekogroszek do kotła zasypowegoNawet mieszkańcy popularnych „mrówkowców” w dzisiejszych czasach musza oszczędzać na ogrzewaniu pomimo tego, że przecież w ich mieszkaniach nie stoją piece ani węglowe, ani gazowe, czy inne. Kiedyś ogrzewanie mieszkań było wliczane w czynsz, dziś niejednokrotnie za ogrzewanie płacimy osobno. Dlatego czasem warto skręcić głowicę od kaloryfera. Często było tak, że głowicę odkręcaliśmy na tzw. ful, a okna były otwarte. Straty ciepłą są wtedy ogromne. A przecież energia nie bierze się znikąd. Ktoś musi palić w kotłowni, aby inny ktoś miał ciepło w blokowym mieszkaniu. Inaczej ma się sprawa w domach prywatnych. Tutaj tani ekogroszek do kotła zasypowego, to podstawa oszczędności na ogrzewaniu z sezonie grzewczym. Wielu właścicieli domów zmieniało swoje kotły w kotłowniach, aby zainstalować specjalne piece przystosowane do spalania ekogroszku. Jest to bardzo oszczędne paliwo grzewcze, nie wymagające szczególnej uwagi przy jego użytkowaniu (spalaniu). Ekogroszek po prostu wrzuca się do podajnika, napełniając go „po brzegi”, a resztę roboty wykonuje sam piec. Pobiera tyle, aby nie zgasło, lub więcej, aby ciepło było dostępne w całym domu. Wszystko w zależności, jak ustawimy piec.

Ogrzewanie to ważna rzecz. Bez niego całe budynki „zarosłyby” grzybem, oraz wilgocią i w krótkim czasie w ogóle nie nadawałyby się do użytku. Dlatego warto wybrać takie paliwo grzewcze, które spełni wszystkie nasze oczekiwania – i te finansowe i wydajnościowe.