Ekogroszek z kopalni węgla

W naszym kraju ciągle najwięcej osób ogrzewa swoje domy przez piece opalane węglem, lub drewnem. W sezonie grzewczym, to duże obciążenie dla środowiska, dlatego warto wybierać dobrej jakości węgiel, który w minimalny sposób zanieczyści atmosferę.

Gdzie kupić zapas ekorgroszku?

ekogroszek kwk wesołaPolacy w domach mają dwa rodzaje pieców, nowej i starej generacji. Oczywiście stare piece powinny zostać zamienione na nowe, gdyż są mało ekologiczne i można w nich palić niemalże wszystkim, co dodatkowo kusi. Najlepszy jest ekogroszek KWK Wesoła rozprowadza go do wielu lokalnych firm zajmujących się dystrybucją węgla. Ekogroszek jest rodzajem wyselekcjonowanego węgla kamiennego, który jest dużo lepszej jakości, przez co znacznie mniej zanieczyszcza środowisko w wyniku palenia. Jego cechą wyróżniającą go na tle innych gatunków węgla, jest duża kaloryczność przy małych rozmiarach. Wolno się pali i daje dużo ciepła. Zapasy przed zimą najlepiej zacząć robić jeszcze latem, kiedy ceny ekogroszku są dużo niższe. Jeżeli kupimy go w kopalni węgla, to na pewno będzie tańszy o około piętnaście – dwadzieścia procent niż u pośredników, czyli firm specjalizujących się w sprzedaży materiałów opałowych. Kopalnia węgla kamiennego Wesoła znajduje się w Mysłowicach i zaopatruje w węgiel sporą część południowej Polski. Kupując węgiel warto zwrócić uwagę na jego jakość, bo od niej zależy ile go spalimy, aby ogrzać cały dom w sezonie grzewczym. Im bardziej będzie kaloryczny, tym mniej go spalimy, a to się przełoży na mniejsze zanieczyszczenie.

Piece nowej generacji są przeznaczone na palenie w nich ekogroszkiem. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie, które w perspektywie czasu przynosi określone oszczędności. W Polsce funkcjonuje przynajmniej kilka kopali węgla kamiennego, w których kupimy ekogroszek.