Filcowa tablica dla dziecka na rzepy

Pozostający w domu rodzice często chcą zaaranżować przestrzeń malucha tak, żeby służyła ona jak najlepiej jego rozwojowi. Jednym z ciekawszych pomysłów, który mogą wykorzystać, jest zaadaptowanie jednej ściany na filcową tablicę, do której można dowolnie przyczepiać niewielkie elementy. Wystarczy zaopatrzyć się w filc i rzepy.

Pomocne drobiazgi z pasmanterii

niezawodne rzepy pasmanteryjnePo przyklejeniu dużego kawałka filcu taśmą dwustronną do ściany, czas popuścić wodze fantazji. Wystarczy wyciąć małe, filcowe zwierzęta, domki czy drzewa w różnych kolorach i przymocować je na wcześniej przyklejonym kawałku. Tu z pomocą przychodzą niezawodne rzepy pasmanteryjne. Zapewnią one możliwość szybkiego przeczepienia elementu, a jeśli dotychczasowa aranżacja znudzi dziecko, wystarczy je zamienić miejscami albo zrobić zupełnie nowe. Kiedy maluch podrośnie i samodzielnie będzie chciał bawić się taką tablicą, rzepy pasmanteryjne pozwolą mu na bezpieczne i łatwe przekładanie zwierzątek i ludzików w nowe miejsca. Taka zabawa pobudza wyobraźnię i stymuluje rozwój dziecka. Zastosować można nie tylko filc, ale też lekkie, drewniane figurki, małe maskotki czy guziki. Nowe materiały zapewnią dodatkowe bodźce i z pewnością zainteresują dziecko. Jest to też sposób na zabawkę, która przetrwa z nim wiele lat. Zapewni też rozrywkę rodzicom, którzy wykazać się będą mogli nie tylko podczas samej zabawy, ale także w trakcie tworzenia nowych elementów na rzepy.

Przy pomocy filcu i rzepów, rodzice stworzyć mogą wyjątkową zabawkę, która zapewni ich dzieciom prawidłową stymulację w okresie rozwoju. Dzięki możliwościom jej ciągłej zmiany maluch nie znudzi się nią przez lata. Pozwoli mu też ona na rozwój wyobraźni i tworzenie własnych historii podczas zabawy w towarzystwie rodziców.