Funkcje membrany dachowej

Bardzo często spotykamy się z pojęciem, które niewiele (czasami nawet nic) nam mówi. Całkiem sporo tego typu pojęć czeka na nas, kiedy stajemy przed wyzwaniem budowy bądź gruntownego remontu domu lub mieszkania. Nic zresztą w tym dziwnego, niewielu z nas na co dzień zajmuje się właśnie tymi kwestiami. Z tego też względu, niewiele osób wie, do czego służą dachowe membrany.

Ochrona jaką daje membrana dachowa

membrany dachoweJeśli chodzi o membrany dachowe, są to elementy z kategorii budownictwa, które są w stanie zagwarantować budynkowi odpowiednią ochronę termoizolacji przed ryzykiem zawilgocenia. Oczywiście, jak sama nazwa sugeruje, membrana dachowa zajmuje się ochroną dachu. Nie jest to jednak rzecz bez znaczenia, ponieważ to właśnie przez dach, który cierpi na problem wilgoci, uciec może z naszego domu najwięcej ciepła, które jest dla nas niezwykle ważne podczas każdej pory roku. Membrana dysponuje właściwością przepuszczalności pary, dzięki czemu przyczynia się pozytywnie do wysychania powstających zawilgoceń, co jednocześnie przekłada się na zachowywanie energii, którą zużywamy na ogrzanie naszego budynku, w jego wnętrzu, czyli właśnie tam, gdzie powinna ona pozostać. Należy jednak pamiętać, że membrany dachowe przepuszczają parę, nie są zaś w stanie przepuścić wody, która może się skraplać na ich spodzie. Z tego też względu eksperci zalecają, by szczególnie zwracać uwagę na to, by paroprzepuszczalność naszej membrany była możliwie jak największa.

Na rynku znajdziemy membrany produkowane przez różnych producentów, dzięki czemu mamy możliwość wybrania produktu, który spełni nasze oczekiwania zarówno pod względem skuteczności, jak i ceny, jaką jesteśmy w stanie ponieść za produkt tego typu. Na pewno jest to temat, który warto skonsultować ze specjalistą w zakresie budownictwa.