Gotowe szambo betonowe do instalacji

Zbiornik na nieczystości ciekłe może zostanie wykonany z betonu i jest to najpopularniejsze rozwiązanie, ale również wiele osób decyduje się na zakup zbiornika wykonanego z tworzyw sztucznych. Szamba betonowe możemy zakupić w wersji wielokomorowej lub jednoczęściowej. Każde szambo powinno być od góry przykryte specjalną płytą żelbetową.

Betonowe zbiorniki na nieczystości

gotowe zbiorniki na szamboKiedy decydujemy się na gotowe zbiorniki na szambo wykonane z betonu, to powinniśmy również w tej samej firmie zamówić transport. Jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ samodzielne załatwienie odpowiedniego transportu może być uciążliwe, gdyż zbiornik o pojemności zaledwie 8 metrów sześciennych waży około 4 tony. Praktycznie każdy producent szamb betonowych dysponuje odpowiednim samochodem, który zapewni nam bezpieczny transport. Również w tej samej firmie, w której kupujemy szambo betonowe, możemy poprosić o pomoc przy jego montażu. Zazwyczaj firmy oferujące na sprzedaż szamba betonowe posiadają również w swoim zespole doświadczonych pracowników, którzy od wielu lat zajmują się montażem szamb betonowych oraz tych wykonanych z tworzyw sztucznych. Oczywiście przed przyjazdem zbiornika na szambo powinniśmy przygotować odpowiedni wykop wraz z podsypką. Kiedy już zbiornik zostanie umieszczony we właściwym miejscu, to następnie fachowcy przechodzą do jego podłączenia oraz zabezpieczenia za pomocą specjalnej warstwy zaprawy wodoszczelnej.

Zbiorniki na szambo betonowe najczęściej montowane są na terenach, gdzie nie ma możliwości, aby przyłączyć się do kanalizacji miejskiej. Musimy pamiętać, że zbiornik nie może być usytuowany w miejscu, gdzie może dojść do zalania przez wody gruntowe i najlepiej, gdy specjalista od szamba betonowego zdecyduję, w którym miejscu umieścić zbiornik.