Kiedy skorzystać z deratyzacji?

Szczury stanowią poważne zagrożenie epidemiologiczne, ponieważ są nosicielami wirusów, bakterii i pasożytów, które u człowieka mogą wywoływać poważne, a nawet śmiertelne choroby. Dlatego też konieczne jest systematyczne odszczurzanie, tak na wsi, jak w mieście.

Czy w Krakowie działają przedsiębiorstwa deratyzacyjne?

deratyzacja krakówEksterminacja szczurów jest koniecznością, bowiem ich zdolności do rozmnażania są ogromne. Ciąża u tych gryzoni trwa zaledwie 22-23 dni, a w jednym miocie może przyjść na świat nawet 14 osobników. Zatem łatwo zrozumieć, ze kolonia, która liczy kilka samic, w bardzo krótkim czasie, może stać się tak duża, ze opanuje powierzchnię małej dzielnicy. Gdyby nie deratyzacja, jest wielce prawdopodobne, że ilość szczurów w miastach byłaby większa niż liczba ludności. Dlatego też nie ma się co bawić we współczucie, gdyż odszczurzanie to też kwestia naszego przetrwania. Gdybyśmy tego nie robili, nasz gatunek byłby dziesiątkowany przez coraz to nowsze odmiany wirusów, bakterii i parazytów. Jeżeli zainteresowała nas profesjonalna deratyzacja Kraków to miejsce, gdzie znajdziemy doświadczonych specjalistów. Podejmują oni współpracę z klientami indywidualnymi, ale także biznesowymi, dzięki czemu ich oferty są bardziej elastyczne. Zajmują się nie tylko eksterminacją gryzoni, ale także usuwaniem martwych osobników oraz działaniami, które zapobiegną powtórnemu ich zasiedleniu. Koszt deratyzacji zależy od wielu czynników, toteż wycena usługi następuje z reguły po oględzinach danego miejsca.

Ludzkość padała ofiarą wielu zaraz na przestrzeni dziejów i w każdej z nich, szczury odegrały swoją rolę. Trzeba dodać, ze bardzo negatywną, ponieważ przyczyniały się do przenoszenia mikroorganizmów, z racji tego, że są wszystkożerne i żywiły się m. in. ludzkimi zwłokami.