Kompaktowe mini żurawie

Po wprowadzeniu obostrzeń związanych z epidemią, razem z wirusem, w kraju zaczął rozprzestrzeniać się kryzys ekonomiczny. Przez zaistniałą sytuację, ucierpiała każda branża. Przedsiębiorcy szukają oszczędności wszędzie, niektórzy są niestety zmuszeni zwolnić część pracowników.

Żurawie o szerokim zastosowaniu

używane mini żurawieW branży budowlanej, gdzie zapewnienie sprawnego funkcjonowania firmy wymaga często ogromnych nakładów pieniężnych, dobrym rozwiązaniem może być decyzja o zakupie używanych maszyn i narzędzi. Dobrym przykładem są używane mini żurawie. To kompaktowe maszyny, które dzięki swoim niewielkim rozmiarom sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie zmieści się dźwig normalnych rozmiarów. Po złożeniu, mini żuraw można przewieźć przez normalnej wielkości drzwi wejściowe. Po rozłożeniu hak osiąga długość nawet do 25 metrów i może udźwignąć ciężar o wadze od 1 do 8 ton. Z małym rozmiarem mini żurawia, wiąże się również inna zaleta. Mała masa sprawia, że nie zapada się on na grząskim gruncie, ani nie uszkodzi posadzki w budynku, w którym konieczne jest przeprowadzenie prac, w zakładzie przemysłowym czy rzemieślniczym. Dobrze sprawdzi się też na nierównym gruncie, na przykład na stromym wzniesieniu terenu. Transport maszyny też nie powinien sprawić żadnego problemu. Mini żuraw zmieści się na przyczepie, małej ciężarówce a nawet w dużej windzie towarowej. Mini żuraw może być napędzany silnikiem diesla, benzynowym, LPG lub silnikiem hybrydowym, zapewniającym możliwość pracy na dieslu lub energii elektrycznej.

Dzięki wyposażeniu w system hydrauliczny sterowanie mini żurawiem jest proste i bardzo precyzyjne. Operator porusza hakiem za pomocą kilku dźwigni, jest to najprostsze rozwiązanie. Większość producentów dołącza do używanego mini żurawia instrukcję obsługi.