Gdzie korzysta się z komór i drzwi chłodniczych?

drzwi chłodnicze

Komory chłodnicze są to pomieszczenia chłodnicze, służące do przechowywania obiektów w niższych temperaturach. Mają one zazwyczaj kształt prostopadłościanu, wyglądem przypominają kontener lub garaż blaszany.

Drzwi chłodnicze – potrzebne do komór

drzwi chłodniczeElementem chłodzącym w komorach chłodniczych jest agregat chłodzący, którego zadaniem jest schładzanie czynnika chłodzącego. Zakres temperatur jakie można uzyskać w pomieszczeniu chłodni wynosi od zera stopni Celsjusza do około minus dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Niezwykle ważna jest także skuteczna izolacja ścian i drzwi. Obecnie do uszczelnienia ścian stosuje się styropian, poliuretan spieniony i inne tworzywa sztuczne, natomiast drzwi chłodnicze, zwykle mają dodatkowo gumowe uszczelki. Dzięki tak szerokiemu zakresowi działania temperatur, komory chłodnicze można stosować w wielu dziedzinach. Przede wszystkim z tymi urządzeniami chłodniczymi możemy spotkać się w sklepach spożywczych, gdzie konieczne jest dłuższe przechowywanie żywności. Dzięki nim, produkty spożywcze można zamrozić, bądź utrzymywać w temperaturze obniżonej co znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia. Z urządzeniami chłodniczymi z pewnością spotkamy się także na wszystkich halach produkcyjnych i magazynach, gdzie konieczne jest przechowywanie surowców bądź produktów gotowych w niższej temperaturze.

Z bardziej nietypowym zastosowaniem komór chłodniczych możemy spotkać się w prosektorium. Dzięki nim ciała zmarłych osób nie ulegają tak szybkiemu rozkładowi i mogą być przechowywane do czasu pogrzebu.