Materac a komfort w czasie snu i odpoczynku

Obecnie można wybrać materac idealnie dopasowany do danej osoby. Dzięki temu można zapewnić sobie pełen komfort snu, odpoczynku na takim materacu. Na dany materac piankowy składa się zazwyczaj kilka rodzajów różnych pianek poliuretanowych.

Materac termoelastyczny czyli reagujący na ciepło

materace sklep onlineMnogość pianek poliuretanowych sprawia, że można idealnie dopasować materac piankowy do potrzeb użytkownika. Pianki wykorzystywane do produkcji materacy piankowych charakteryzują się bardzo dobrym dopasowaniem do kształtu ciała użytkownika. Materac bardzo dokładnie dopasuje się do kształtu oraz ciężaru punktów, które są wręcz newralgiczne. Takimi punktami są na pewno biodra, łopatki oraz całe ramiona (zwłaszcza kiedy śpi się na boku). Pianki mogą posiadać różną objętość, dzięki czemu są w stanie rozkładać na powierzchnie obciążenie, które jest przez nie odbierane. To sprawia, że materac nie będzie ani za miękki ani za twardy. Jeśli chodzi o materace sklep online, to najwięcej osób wybiera aktualnie materace piankowe. Dużą popularnością cieszą się np. materace termoelastyczne. Zastosowano w nich piankę poliuretanową, która odkształca się pod wpływem ciepła. Dzięki temu materac idealnie dopasowuje się do ciała. Trzeba jednak pamiętać o tym, że materace piankowe są podatne na niewłaściwe użytkowanie. Jeśli materac będzie użytkowany przez osobę o nieodpowiedniej wadze, to na pewno nie będzie spełniał swoich funkcji.

Jeśli np. osoba będzie zbyt ciężka, to może dojść do trwałego odkształcenia materaca piankowego. Jeżeli gęstość (a więc twardość) będzie odpowiednio dobrana, nie należy się tym przejmować. W przypadku osób o dużej masie ciała, lepiej wybierać materace z grubą warstwą pianki lateksowej. Najczęściej stosowane są tutaj materace lateksowe o twardości h3 lub h4. Można zastosować też materace kieszeniowe.