Materiały, z których powstają plandeki i bannery

W zależności od konstrukcji, którą pragniemy stworzyć musimy dobrać do niej odpowiednie materiały. Niektóre wymagają drewna, inne betonu, a jeszcze inne specjalistycznych tkanin. Niezależnie od przeznaczenia naszej budowli bardzo ważna jest jej wytrzymałość, dlatego musimy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktów, z której ona powstanie.

Wytrzymałe tkaniny poliestrowe

tkaniny pcvJeżeli planujemy stworzenie lekkiej konstrukcji typu hala namiotowa, zadaszenie, osłona do kortu tenisowego lub basenu musimy dokonać zakupu tkaniny pcv. Materiały techniczne, z których powstają tego typu obiekty tracą swoje właściwości po około 15 latach. Oczywiście ich trwałość zależy od jakości wykonania, grubości warstwy PCV oraz lakieru, a także czasu ekspozycji na czynniki szkodliwe, np. słońce, niskie i wysokie temperatury, wilgoć itp.. Cieńsze tkaniny PCV są zazwyczaj stosowane do produkcji plandek, osłon samochodowych, bannerów reklamowych, a nawet rolet okiennych. Natomiast z grubych materiałów, o dużo większej wytrzymałości, bardzo często również o właściwościach trudnopalnych tworzy się stabilne konstrukcje namiotowe, a także zadaszenia obiektów, w których istnieje wiele okoliczności negatywnych, np. kontakt z chlorem, narażenie na rozciąganie, uderzenia lub rozdarcia itp.. Na rynku są również dostępne tkaniny PCV, które dodatkowo pokrywa się impregnatem przeciw wilgoci, pleśni, grzybom oraz innym czynnikom, powodującym szybkie starzenie się materiału.

Zastosowanie tkanin PCV jest bardzo szerokie. Ze względu na ich wytrzymałość oraz prostotę tworzenia wybranych elementów, stosuje się je m.in. w budownictwie, reklamie, aranżacji wnętrz . Tkaniny PCV umożliwiają tworzenie na nich dowolnych nadruków, ponadto są dostępne w pełnej gamie kolorystycznej, o powłoce lśniącej i matowej.