Meble do pokoju dziecka

Pokój dziecka jest codzienną przestrzenią jego zabawy. To w nim spędza najwięcej czasu, w związku z czym powinien być on dla niego bezpieczny, a także przyjazny, pełen kolorów i przedmiotów pozytywnie mu się kojarzących. Dlatego urządzając pokoik dziecięcy nie możemy kierować się tylko i wyłącznie własnym poczuciem estetyki, ale i mieć na uwadze dobro malucha.

Szafa i łóżko czyli meble których nie może zabraknąć

solidna szafa dla dzieckaIstotną częścią pokoju dziecięcego jest łóżko. Przed przeprowadzką do własnego pokoju, dziecko śpi zazwyczaj w łóżeczku w sypialni rodziców, jednak częściej śpi z nimi. Tak więc diametralna zmiana jaką jest dla dziecka sen samotnie w pokoju, w dodatku w nowym łóżku nie koniecznie jest dla niego pozytywnym przeżyciem. Dlatego właśnie najlepiej jest wybrać łóżko razem z dzieckiem, tak by miało poczucie, że to jego własność, że po części decyzja o wyprowadzce jest zależna od niego. W pokoju dziecka nie może również zabraknąć mebli na jego ubranka i zabawki. W tej kwestii mamy do wyboru komody, bądź szafę. Zdecydowanie solidna szafa dla dziecka będzie lepszym rozwiązaniem. Komoda jest dosyć niska i dziecko może próbować się na nią wdrapać po ustawione na niej przedmioty, co stwarza możliwość nieszczęśliwego wypadku. Natomiast szafa jest duża i stabilna, a dziecko co najwyżej może mieć pomysł by do niej wejść. Najlepsza będzie takie z przesuwanymi drzwiami, jednak pamiętajmy na to by zamontować spowalniacze, tak by dziecko nie przycięło sobie paluszków przy jej otwieraniu i zamykaniu. Ta sama zasada dotyczy szuflad.

Ważne jest także to by dziecko miało łatwy dostęp do wszystkich swoich zabawek w związku z czym dobrze by pudła z nimi znajdowały się jak najbliżej ziemi. Drodzy rodzice pamiętajmy, że nasze szkraby mają bardzo pomysłowe głowy, nie da się wszystkiego przewidzieć, jednak przede wszystkim pod uwagę bierzmy ich bezpieczeństwo i właśnie tym kierujmy się przy wyborze.