Moje ulubione masło orzechowe

Masła orzechowe są dla mnie jednym z ulubionych produktów, które używam w kuchni. Jest to produkt, który jest świetny dodatek do różnych dań czy też deserów. Ja najczęściej używam masła orzechowego do kanapek oraz omletów. Masło orzechowe występuje w różnej postaci, ale moim ulubionym masłem jest zdecydowanie to z prostych, każdemu znanych orzechów włoskich.

Orzechy włoskie mają wyrazisty smak

masło z orzechów włoskichBardzo lubię smak masła z orzechów włoskich, ponieważ ma ono wyrazisty smak. Zupełnie inaczej niż w przypadku np. masła z orzechów nerkowca. Również konsystencja tego masła jest bardzo fajna, nie jest ono bardzo gęste tylko bardzo gładkie i maślane. Moim zdaniem dlatego też to masło tak dobrze sprawdza się do koktajli. Ja najbardziej lubię masło z orzechów włoskich dodawać do koktajlu bananowego. Ważną sprawą jest to, że masło z orzechów włoskich jest po prostu bardzo zdrowe m.in dlatego, że znajdują się w nim duże ilości witamin z grupy B, błonnika, składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Z tego, co kiedyś przeczytałam to dzięki swoim właściwościom spożywanie masła orzechowego wspomaga pracę mózgu, ale i układu krwionośnego. Dlatego też świetnie nadaje się dla osób aktywnych fizycznie, a ja bardzo lubię uprawiać sport. Lubię też zdrowe jedzenie, a więc zawsze sprawdzam by masło orzechowe miało dobry skład, bo wtedy rzeczywiście dobrze działa na nasz organizm.

Czasami sama lubię robić masło orzechowe. Nie jest to trudne i drogie, ponieważ potrzebny do tego jest tylko blender i oczywiście orzechy włoskie. Zajmuje to jednak trochę czasu, a więc łatwiej mi kupić po prostu słoik masła orzechowego w sklepie. Masła orzechowe mają teraz często bardzo dobre składy, które nie zawierają takich niezdrowych składników jak sól, cukier czy olej palmowy. Trzeba tylko dokładnie czytać składy.