Na czym polega Nose Work?

Nose Work jest jedną z dyscyplin kynologicznych, do których nie potrzeba specjalnych kwalifikacji. Każdy pies, niezależnie od rasy i wieku, może być szkolony w ramach takiej aktywności bez wychodzenia z domu. Czym jest Nose Work i dlaczego warto uczyć tego naszego pupila?

Lista akcesoriów przydatnych w Nose Work

akcesoria do noseworkWęszenie jest jedną z podstawowych aktywności w życiu każdego psiaka. Praca węchem pozwala na poznawanie otoczenia i zbierania informacji o innych zwierzętach i ludziach, którzy byli w danym miejscu. Pozwala to także zaspokajać pierwotne potrzeby związane z polowaniem i znajdowaniem pożywienia. Nose Work niezwykle pobudza ten psi zmysł i pozwala się nie tylko aktywnie zmęczyć, ale i odstresować i odprężyć. Aby rozpocząć szkolenie pupila w tej dziedzinie, warto wyposażyć się w przydatne akcesoria do nosework. Pierwszy etap nauki warto zacząć od zwykłych kartonowych pudełek, gdzie w jednym schowamy ulubiony smakołyk. Takie szukanie pożywienia nauczy pupila obwąchiwania konkretnego pudełka, a nie wszystkich. W sklepach zoologicznych znajdziemy ciekawe gadżety w postaci mat węchowych, w których możemy schować ulubione psie kąski. Warto pomyśleć też o kulach lub zabawkach z miejscem na smakołyki, które będą wymagać od czworonoga aktywności i posługiwania się węchem. Kolejne etapy nauki będą obejmować coraz to większe przedmioty, pomieszczenia i pojazdy. Taka umiejętność pozytywnie wpłynie na rozwój psa, a także wzmocni jego instynkt łowiecki.

Nauka Nose Work jest dostępna dla każdego psa bez względu na jego rasę i wiek. Umiejętne posługiwanie się węchem zaspokoi potrzeby naszego czworonożnego przyjaciela i pozwoli mu się odprężyć. Aby rozpocząć naukę pracy węchem, warto zainwestować w matę węchową, kule na smakołyki oraz w zwykłe, kartonowe pudełka.