Naklejki samoprzylepne pozwalają oznakować towar

W przedsiębiorstwach produkcyjnych wytyczonych jest wiele działów, które są odpowiedzialne za różne fragmenty procesu. Jedną z najważniejszych komórek jest z całą pewnością logistyka, która zajmuje się między innymi przyjmowaniem, pakowaniem oraz wydawaniem towaru. W związku z tym należy zadbać żeby na magazynie panował odpowiedni porządek, który umożliwia sprawne realizowanie procesu.

Jak przygotować odpowiedni wydruk naklejki?

druk naklejek samoprzylepnychBardzo ważne jest prawidłowe oznakowanie poszczególnych opakowań z towarem. Tylko w ten sposób możliwa jest szybka lokalizacja poszczególnych grup asortymentowych. Jest to niezwykle ważne w przypadku dużych zakładów produkcyjnych, które oferują szeroki zakres produktów. Właśnie dlatego komórka logistyczna jest wyposażona w sprzęt, który umożliwia druk naklejek samoprzylepnych. Jest to idealne rozwiązanie w przypadku konieczności nanoszenia zarówno etykiet bezpośrednio na produkt jak i również na opakowanie jednostkowe, którym przeważnie jest tekturowy kartonik. Naklejki samoprzylepne są bardzo proste w obsłudze. W celu ich przygotowania należy posiadać jednak przystosowaną do takiego materiału drukarkę oraz oprogramowanie. Przy pomocy odpowiedniego softu możliwe jest bezproblemowe przygotowanie etykiet. Osoba odpowiedzialna za wydruk ma podgląd w projekt w czasie rzeczywistym co jest dużym ułatwieniem.

Możliwe jest przesuwanie pól tekstowych metodą drag and drop. Oprócz tego można zmieniać czcionki oraz ich rozmiar. W ten sposób możliwe jest spersonalizowanie naklejki, która musi być umieszczona na produkcie czy kartoniku. Dzięki temu można przekazać wszelkie niezbędne informacji, które są wymagane prawnie. Niektóre produkty bowiem podlegają pod certyfikację oraz nadzór jednostek akredytowanych. W celu podtrzymania certyfikatu muszą posiadać odpowiednie oznakowanie.