Nic nie jest takie, na jakie wygląda

Istnieje bardzo znane powiedzenie, że rzeczywistość jest pojęciem względnym. Ale nie tylko rzeczywistość. Właściwie wszystko jest pojęciem względnym i może być postrzegane przez różnych ludzi zupełnie inaczej. Dlaczego? Bo każdy inteligentny człowiek inaczej postrzega świat i rzeczywistość, która go otacza. I inaczej realizuje swoje cele, oraz inaczej rozwiązuje te same problemy, których także doświadczyli inni.

Pokazy magii mogą być dobrą zabawą

pokazy niecodziennej magiiI przy tym pozostańmy. W końcu człowiek lubi się bawić, poznawać niewyjaśnione, odkrywać tajemnice ukrytych prawd. Ale wtedy, kiedy pokazy niecodziennej magii całkowicie zawładną jego percepcją, uświadamia sobie, że „są na tym świecie rzeczy, które się filozofom nie śniły”. To właśnie iluzjoniści wyczarowują takie rzeczy dla swoich fanów. Zachwycają tłumy i sprawiają, że setki ludzi na raz mogą mieć otwarte usta ze zdziwienia. Że ludzie ci równomiernie wstrzymują oddechy zachowując idealną ciszę, aby nic nie umknęło ich uwadze. Aby wreszcie zobaczyli „jak on to robi”? Czasem sam mistrz odkryje rąbek swojej tajemnicy, powodując wybuch fali uwielbienia pośród tłumu. Ale są sztuczki, których nie zna nikt, tylko sam ich twórca. Aby jego pokaz mógł spowodować niecodzienne wrażenie pośród publiczności, musi być wyjątkowy, a sam mistrz powinien mieć zawsze jakiegoś „asa w rękawie”. Czyli popularną sztuczkę, która nie tylko zachwyci, ale również rozbawi. Dlatego są pewne triki, które nigdy nie zostaną ujawnione.

Pokazy magii zawsze wzniecają wiele emocji. Szczególnie wtedy, gdy w centralnym punkcie sceny stoi sława iluzji. Jeszcze kiedy ta sława zaprosi kogoś z publiczności do asysty przy danym triku, publiczność wstrzymuje oddech i stara się dostrzec wszystko to, czego nie chce pokazać sam mistrz.