Nowoczesne grodzenia – jaki mamy wybór?

Ogrodzenie jest ważnym elementem każdego domu. Nie tylko wyraźnie odznaczają teren naszej działki, ale także zapewniają ochronę przed wtargnięciem na naszą posesję osób niepożądanych. Dodatkowo ogrodzenia, często są sposobem na zapewnienie sobie prywatności.

Nowoczesna ogrodzenia z metalu i drewna

ogrodzenia metalowe śląskDzięki dużemu postępowi technologi produkcji ogrodzeń, większej ilości dostępnych materiałów, a także przykładaniu większej wagi do estetyki posesji, w dużym stopniu wiele osób odchodzi od tradycyjnych siatek ogrodzeniowych na rzecz panelowych ogrodzeń wykorzystujących takie materiały jak metal i drewno. Większość budowanych ogrodzeń składa się z słupów wykonanych z cegły lub betonu i płytek klinkierowych. Pomiędzy nimi zaś znajdują się panele wykonane z drewna bądź stali nierdzewnej o różnej kombinacji kształtów i ułożenie poszczególnych desek lub metalowych prętów. Jeśli chodzi o ogrodzenia metalowe śląsk jest obecnie regionem, w którym są one najbardziej popularne. Plusem ogrodzeń ze stali nierdzewnej jest długa żywotność materiału, znacznie dłuższa niż w przypadku drewna, które pod wpływem czynników atmosferycznych, z czasem traci swój blask. Dzisiejsze ogrodzenia, charakteryzują się przede wszystkim obszernym zabudowaniem, dzięki czemu osoba z zewnątrz, nie ma możliwości zobaczenia co znajduje się za ogrodzeniem, co nie było możliwe w przypadku siatek ogrodzeniowych. Płoty w dzisiejszym stylu poza dobrą osłoną charakteryzują się również prostotą formy.

Rzadko kiedy dzisiejsze ogrodzenia mają ozdoby w postaci grotów, czy zawijanych, zaokrąglonych kształtów. Zwykle są to poziomo ułożone deski bądź grube, stalowe pręty. Mimo tego minimalizmu, płoty te są bardzo estetyczne i dobrze prezentują się na tle dzisiejszej, nowoczesnej architektury.