Nowoczesne kołowrotki wędkarskie

Oprócz wędki najważniejszym elementem zestawu jest kołowrotek. To małe urządzenie wyposażone w korbkę, szpulę oraz kabłąk pełni niezwykle istotną rolę podczas holowania ryb. W związku z tym, że jest to tak ważna część wędki to warto pomyśleć o kupnie kołowrotka sprawdzonego. Ceny kołowrotków rozpoczynają się już od kilkudziesięciu złotych ale z doświadczenia wiem, że na tym sprzęcie nie warto oszczędzać.

Kołowrotki tanie i solidne

kołowrotek mikadoWyobraźmy sobie taką sytuację, że spędzając czas nad wodą nagle mamy wielkie branie. Ryba życia rozpoczyna walkę a my prowadzimy ostrożny hol i w pewnym momencie kołowrotek odmawia posłuszeństwa. Dla każdego wędkarza strata takiej ryby przez problemy sprzętowe staje się motywacją do kupna porządnego kołowrotka, który wytrzyma więcej niż jesteśmy w stanie sobie wyobrazić. W ostatnich latach wędkarze odwiedzając różne sklepy wędkarskie oraz przeglądając popularne serwisy aukcyjne często pytają o kołowrotek Mikado. No cóż… W zasadzie nie ma w tym nic dziwnego bo sam używam tego sprzętu i doskonale wiem, że kołowrotki produkowane przez tę firmę są niezwykle mocne. Wybierając kołowrotek koniecznie zwracajmy uwagę na ilość łożysk. Zachowajmy jednak czujność bowiem w aukcjach internetowych często opisy przekłamują co do ilości łożysk w kołowrotku. Generalnie im więcej łożysk tym lepiej bowiem wtedy kołowrotek pracuje płynniej. W kołowrotkach najczęściej stosuje się łożyska kulkowe.

Ważną sprawą przy wyborze kołowrotka jest wielkość szpuli. Obecnie w sprzedaży znaleźć można ogromną ilość kołowrotków tego samego producenta i ten sam model ale różniący się szpulą. Osoby zafascynowane łowieniem na spining najczęściej wybierają kołowrotki lekkie z dość małą szpulą. W tym przypadku kilkadziesiąt gramów więcej może wywoływać zakwasy po całym dniu rzucania przynętą.