O księgowości i księgowych

Jeżeli masz firmę, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego, że jedną z najważniejszych osób, które w niej pracują jest nasza księgowa. Bez niej prawdopodobnie utonęlibyśmy w papierach i po roku musieli zakończyć działalność. Jej zawód jest bardzo trudny i wymaga ogromnej wiedzy i cierpliwości.

Dlaczego księgowa jest niezbędną osobą w firmie?

usługi rachunkowe toruńSłowa „księgowa” używamy w pewnym uproszczeniu. Chodzi po prostu o osobę, która zajmie się księgowością w firmie. Będzie pilnowała rachunków do zapłacenia, poprowadzi książkę przychodów i rozchodów, sporządzi dla nas i dla naszych pracowników formularze PIT i wykona wiele innych, papierkowych czynności, na które z reguły nie mamy ani ochoty ani czasu. Księgowa to jednak nie musi być osoba, która ukończyła studia na kierunku finanse i rachunkowość. Może być to na przykład prawnik, administratywista albo inna osoba, nieposiadająca specjalistycznego wykształcenia, ale doskonale znająca przepisy podatkowe i inne kwestie, związane z dokumentami i rachunkami. Takich osób na rynku jest całkiem dużo. Przykładowo usługi rachunkowe toruń zna na tyle dobrze, że prawie na każdym rogu znajdziemy jakieś biuro rachunkowe. Co ciekawe, te punkty funkcjonują od lat, co oznacza, że nie narzekają na brak klientów. Pokazuje to jak duży popyt jest na usługi rachunkowe i potwierdza, że każda firma, każde przedsiębiorstwo, musi współpracować z osobą będącą na bieżąco ze wszystkimi nowymi regulacjami i pomoże nam spełnić wszystkie, nakładane na nas przez ustawodawcę wymogi.

Bez księgowej nie byłaby w stanie funkcjonować żadna firma. My, zamiast pracować i zajmować się poważnymi interesami, siedzielibyśmy nieustannie w papierach, których w ciągu roku trzeba wypełnić naprawdę dużo. Warto zatem ułatwić sobie życie i postawić na zaufaną księgową.