Odmiany karabinów wiatrowych

Karabiny wiatrowe były od wielu lat nie były już uważane za zwykłe zabawki, a stały się alternatywą dla tych wszystkich entuzjastów strzelectwa, którzy z jakiegokolwiek powodu nie mogli zdobyć pozwolenia na broń palną. Mimo prostej konstrukcji umożliwiały one bowiem precyzyjne strzelanie na bliski i średni dystans, w zależności od modelu.

Nowoczesne karabiny wiatrowe

wiatrówkaNajpopularniejszymi modelami były niezmiennie sprężynowe karabiny wiatrowe. Za główny napęd służyła w nich bowiem ręcznie naciągana sprężyna, sprężająca powietrze nagromadzone w tłoku, napędzające śrut. Nie wymagały one pozwolenia, choć miały zdecydowanie wysokie prędkości wylotowe, umożliwiające strzelanie do celu oddalonego maksymalnie do około dwustu metrów. Karabiny i pistolety napędzane sprężonym dwutlenkiem węgla były natomiast najbardziej upodobnione do odmian palnych. Każda wiatrówka tak wyposażona posiadała bowiem siłę odrzutu porównywalną do tej odczuwalnej w palnych odmianach, a przez użytkowników modele te były uznawane za o wiele łatwiejsze w obsłudze, nie wymagając każdorazowego naciągania sprężyny, często wymagającego dużego nakładu siły. Wiatrówki sprężynowe były najczęściej używane przez strzelców rekreacyjnych, będąc o wiele tańszymi i łatwiej dostępnymi, natomiast karabiny napędzane nabojami z dwutlenkiem węgla używane były w dyscyplinach strzeleckich i wielobojach, gdzie ręczny naciąg mógł znacznie obniżyć końcowe wyniki.

Obydwa rodzaje wiatrówek mogły być wyposażane we wszystkie nowoczesne przyrządy celownicze i akcesoria strzeleckie, zwłaszcza jeśli były one wyposażone w szyny montażowe. Najbardziej podatne na podrasowanie były oczywiście modele wzorowane na konkretnym rodzaju broni palnej, posiadające te same części składowe co oryginalna konstrukcja.