Odzyskiwanie VAT z zagranicznych faktur

Jestem zawodowym doradcą prawnym. Zajmuje się głównie prawem skarbowym i podatkowym. Jest to bardzo dynamiczna gałąź prawa. Ostatnio przyszedł do mnie klient, który prowadzi w Polsce przedsiębiorstwo handlowo-usługowe i ostatnio miał do rozliczenia faktury zza granicy. Zapytał się mnie, czy jest szansa, żeby odzyskać podatek VAT tak jak się to robi w przypadku faktur krajowych.

Przedstawiłem sposób uzyskania zwrotu VAT z faktury

jak odzyskać vat z faktury zagranicznejMój klient posiadał faktury z kilku państw należących do Unii Europejskiej. Powiedziałem, mu że nie tylko jest szansa na odzyskanie zapłaconego podatku, ale wręcz że jest to bardzo proste. Zapytał jak odzyskać vat z faktury zagranicznej? Przedstawiłem mu całą procedurę. Dzięki prawu wspólnotowemu, jednolitemu dla wszystkich państw Unii Europejskiej nie musi się już rejestrować w zagranicznych urzędach skarbowych. Wystarczy złożyć wniosek do Urzędu Skarbowego w Polsce, w którym się zawsze rozlicza, o zwrot podatku VAT zza granicy. Wniosek taki może złożyć w formie elektronicznej, co znacznie przyśpiesza i uproszcza procedurę. Przedsiębiorca także nie musi wnosić wniosku, dla każdej takiej pojedynczej faktury. Termin składania wniosku upływa do 30 września roku następnego, po dacie zawartej na fakturze. To znaczy, że przykładowo za faktury opłacone w roku 2019, termin składania wniosków o zwrot VAT upływa 30 września 2020 roku.

Mój klient był bardzo zadowolony z tego, że zwrot podatku VAT można uzyskać tak szybko i sprawnie. Dodałem również, że Urząd Skarbowy rozpatruje taki wniosek w trybie i terminach zawartych w ordynacji podatkowej, ale w tej sytuacji terminy są równoznaczne z tymi z kodeksu postępowania administracyjnego. Należy tylko nie zapomnieć o dołączeniu w załącznikach wszystkich faktur, które posiadamy.