Ogrzewanie hal produkcyjnych

Ogrzewanie budynków o dużej powierzchni od zawsze stanowiło spory problem. Jednak nie da się ukryć, że czasami ogrzewanie jest koniecznością. Warto zwrócić uwagę na to, że klasyczne metody grzewcze oparte o ogrzewanie konwekcyjne w takich przypadkach po prostu się nie sprawdzają. Wówczas warto zastosować nowoczesne metody.

Przemysłowe panele grzewcze

ogrzewanie haliWiele razy przedsiębiorcy zmagali się z problemami dotyczącymi ogrzewania budynków firmowych. W szczególności dość problematyczne bywa ogrzanie hal produkcyjnych. Ogrzewanie hali tego typu wymaga stosowania najlepszych i sprawdzonych rozwiązań. Do takich zaliczyć możemy promienniki podczerwieni. Rozwiązania tego typu, jak sama nazwa wskazuje opierają się o generowania fal podczerwieni. Taka fala nie podgrzewa powietrza znajdującego się w pomieszczeniu ale jednocześnie ogrzewane są osoby znajdujące się w budynku. Promienniki podczerwieni często określane są również jako panele grzewcze lub panele na podczerwień. W ogrzewaniu stosuje się je stosunkowo od niedawna ale jednak wygląda na to, że rozwiązania te bardzo szybko podbiją branżę grzewczą. Od jakiegoś czasu promienniki podczerwieni stosuje się również w przypadku budynków mieszkalnych. W średniej wielkości domu wystarczy zamontować kilka lub ewentualnie kilkanaście takich promienników. Dzięki wygodnym i łatwym w użyciu panelom sterującym będziemy mogli szybko skonfigurować nasze promienniki.

Generalnie hale produkcyjne ogrzewać można również metodami klasycznymi. Stosuje się często różne nagrzewnice. Trzeba jednak koniecznie zwrócić uwagę na to, że takie rozwiązania są dobre ale zanim będziemy odczuwać wzrost temperatury to minąć musi naprawdę sporo czasu. Natomiast omawiane powyżej promienniki podczerwieni są gotowe do działania już od pierwszych sekund po włączeniu.