Panele warstwowe w budownictwie halowym

Nowoczesne technologie budowlane bazują na prostych lecz bardzo innowacyjnych rozwiązaniach. W większości z nich duży udział mają już znane materiały, które odpowiednio komponowane z innymi dają zdumiewające efekty. Przykładem takich rozwiązań są płyty warstwowe produkowane z blach i materiałów izolacyjnych w formie lekkich paneli konstrukcyjnych i izolacyjnych.

Modułowe obiekty halowe

hale modułoweProstota budowy i powszechna dostępność do materiałów tworzących płytę warstwową to główne zalety, które zadecydowały o podjęciu masowej produkcji warstwowych modułów budowlanych. Jeżeli dodamy do tego znakomite parametry izolacji termicznej i akustycznej to otrzymujemy budulec przewyższający pod każdym względem pozostałe dotąd używane w budownictwie halowym. Wszystkie hale modułowe o przeznaczeniu produkcyjnym, magazynowym, sportowym, handlowym wznoszone z płyt warstwowych to obiekty w pełni funkcjonalne i bezpieczne. Wszystkie płyty przed dopuszczeniem do masowej produkcji muszą otrzymać atesty zgodności z krajowymi i europejskimi normami. Konstrukcja płyt warstwowych opiera się na rdzeniu wewnętrznym wykonanym z wełny mineralnej, styropianu lub pianek poliuretanowych. Warstwy zewnętrzne to dobrej jakości blachy trapezowe, faliste lub gładkie specjalnie zabezpieczone przed korozją i agresywnym czynnikami środowiska zewnętrznego. Płyty warstwowe są produkowane w kilku wariantach grubości tak aby najlepiej można było dopasować je do założeń konstrukcyjnych. Bardzo ważną ich cechą jest możliwość szybkiego montażu w oparciu o rozwiązania systemowe.

Okładziny blaszane i rdzeń izolacyjny są ze sobą łączone na liniach produkcyjnych w trwały sposób. Na tym etapie odbywa się też frezowanie boczne mające na celu utworzenie zamka łączącego moduły. Łącznik typu pióro – wpust ułatwia dopasowanie modułów i pełni funkcję zapobiegającą przenikaniu powietrza przez mostki termiczne. We frezach rowkowych niektórych płyt umieszcza się łączniki oraz systemy uszczelniające.