Papier przeznaczony do plotera

Mówiąc o papierze w roli do plotera, należy najpierw dowiedzieć się co to jest ploter. Z taką wiedzą łatwiej będzie wybrać odpowiedni papier do tego urządzenia. oczywiście pracownicy drukarni doskonale wiedzą co to jest ploter, lecz osoby, które nigdy nie pracowały w tej branży będą długo zastanawiać się nad tym pojęciem.

Co to jest ploter i po co do niego papier w roli?

papier do plotera w roliPloter to specjalistyczne urządzenie, przeznaczone do drugu wielkiego formatu. Bardzo często, a nawet zawsze wykorzystuje się go do drugu map wielkiego formatu, lub do różnych rysunków o dużym formacie. Ploter znaleźć można w prawie każdej drukarni. Istnieje wiele rodzajów tej maszyny, może być atramentowa, laserowa, płaska czy bębnowa, jednak wszędzie potrzebny jest papier. Dlaczego w roli? Ponieważ jest on bardo duży i szeroki i bardzo łatwo można się w nim zaplątać. Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest nawinięcie papieru na rolkę. W ten sposób korzystanie z papieru i nakładanie go na ploter stanie się o wiele łatwiejsze i sprawniejsze. Należy również wiedzieć, że papier ten jest mocny ale nie jest aż tak wytrzymały na podarcie, więc jeśli nie będzie on na rolce to bardzo łatwo będzie go zniszczyć, nawet poprzez zaplątanie się w nim. Jeśli się nie podrze to i tak nie będzie on zdatny do użytku. Każdy papier do plotera w roli musi być dobrze umieszczony ploterze, aby wydruk był prosty i nie rozmazany, oraz aby wymiary zgadzały się ze sobą.

Każdy ploter jest inny więc i papier w roli musi mieć odpowiednie rozmiary. Przy zakupie papieru do plotera na roli zwracajmy uwagę na jego rozmiar oraz wytrzymałość, czyli jakość. Nie kupujmy takich rzeczy, jeśli ich nie zobaczymy na własnie oczy, ponieważ na zdjęciach mogą wyglądać całkowicie inaczej niż w rzeczywistości.