Podłogowy system rusztowy

Już od wielu lat na fermach trzody chlewnej obecne są nowoczesne systemy podłogowe. Dzięki nim w chlewni jest dużo czyściej, a co za tym idzie i mniej zachorowań wśród hodowanych zwierząt. Systemy te opierają się na rusztowej zabudowie podłóg. Ruszta mogą być żeliwne, betonowe lub plastikowe w zależności od masy ciała zwierząt.

Hodowla trzody na rusztach plastikowych

ruszta plastikowe dla trzodyW sektorach odchowu prosiąt i tuczników używane są ruszta plastikowe dla trzody. Są one układane na betonowych belkach jeden obok drugiego. Ruszta są wyprofilowane i posiadają wypustki, dzięki którym łączą się ze sobą. W ten sposób po zespoleniu tworzą jednolitą rusztową podłogę. Ich montaż i demontaż jest bardzo łatwy i przypomina nieco układanie puzzli. Ruszta wykonane są z mocnego i trwałego tworzywa – polipropylenu, który jest w stanie wytrzymać wagę zwierząt. Posiadają szczeliny o odpowiedniej wielkości, dopasowane do nóg zwierząt. Są na tyle małe aby żadne zwierze się w nich nie zaklinowało i na tyle duże aby nieczystości były w stanie wpadać przez nie do wanien kanalizacyjnych. Oprócz tego ruszta zapewniają cieplny komfort zwierzętom. Dodatkowo są wyposażone w specjalne wypustki, które chronią przed ślizganiem się. Rusztami można całkowicie pokryć podłogę włącznie z powierzchniami komunikacyjnymi lub zastosować je tylko w kojcach. Można montować do nich kojce, karmniki czy maty do ogrzewania.

Największą ich zaletą jest łatwość w utrzymaniu w czystości. Higiena na fermie jest szczególnie ważna, zwłaszcza w takich miejscach jak porodówki. Są już powszechnie stosowane w produkcji zwierzęcej. Są również przyjazne dla zwierząt. Warto zainwestować w ten nowoczesny system ponieważ podniesie on standard bytowania zwierząt a tym samym ich dobrostan i produkcję.