Popularne koparko-ładowarki CASE

Koparko-ładowarka (znana również jako koparka tylna) jest maszyną budowlaną używaną głównie do robót ziemnych. Ta uniwersalna maszyna zastępuje ładowarkę kołową łopatą ładunkową z przodu oraz koparkę hydrauliczną z wysięgnikiem z tyłu. Oba urządzenia są sterowane z kabiny kierowcy. Chociaż maszyna ta może być używana uniwersalnie, jest mniej wydajna niż dwie pojedyncze maszyny.

Budowa i zastosowanie koparko-ładowarki CASE

case krakówDla koparko-ładowarki CASE kraków dostępny jest szeroki zakres osprzętu dodatkowego. W standardzie, łopatę ładunkową mocuje się z przodu, a konwencjonalny chwytak z tyłu. Istnieje możliwość szybkiej wymiany tego osprzętu dodatkowego z kabiny kierowcy. Wysięgnik może być przesuwany z tyłu za pomocą wózka przesuwnego. Umożliwia on przemieszczanie tylnej koparki na boki. Ponadto z tyłu znajdują się podpory hydrauliczne, które mogą być przedłużane w celu zwiększenia stabilności podczas pracy koparki tylnej. Stosunkowo niewielka rama tych maszyn budowlanych i precyzyjne sterowanie sprawiają, że koparko-ładowarki są bardzo użyteczne i powszechnie wykorzystywane w miejskich projektach inżynieryjnych, takich jak budowa i naprawy w obszarach zbyt małych dla większego sprzętu. Ich wszechstronność i niewielkie rozmiary sprawiają, że są one jednym z najpopularniejszych miejskich pojazdów budowlanych. W przypadku większych projektów stosuje się zazwyczaj koparkę gąsienicową.

Koparko-ładowarka, napędzana silnikiem wysokoprężnym, jest odpowiednia na mniejszych placach budowy, gdzie użycie kilku maszyn budowlanych byłoby nieekonomiczne. Dlatego też jest ona wykorzystywana do budowy małych kanałów i rurociągów. Koparko-ładowarka nadaje się również do transportu ziemi i materiałów sypkich. Rzadziej maszyna jest używana jako wciągnik.