Praktyczne wózki dla inwalidów

W sklepach medycznych znajdziemy wiele produktów przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, inwalidów czy ciężko chorych. Jest to też jedyne miejsce, gdzie kupimy laski, kule, wózki czy skutery dla osób niepełnosprawnych.

Ile kosztują skutery dla inwalidów?

wózek inwalidzki typu skuterOsoby, które mają kłopoty z samodzielnym poruszaniem się lub w ogóle nie mogą się poruszać, korzystają z lasek, balkoników lub wózków inwalidzkich. Są to najpopularniejsze sprzęty, które mają stosunkowo niskie ceny w porównaniu do elektrycznych sprzętów. Wózek inwalidzki typu skuter jest świetną alternatywą dla klasycznego wózka, na którym trzeba się odpychać rękoma. Ponadto skuter jest bardziej praktyczny niż wózek elektryczny i może znacznie szybciej się przemieszczać. Wózek pojedzie maksymalnie sześć kilometrów na godzinę, natomiast skuter rozpędzi się nawet do prędkości piętnastu kilometrów, więc jest to znacznie szybciej. Skutery elektryczne dla inwalidów znacznie lepiej się sprawdzają, jeżeli trzeba pojechać do lekarza, załatwić sprawy w urzędzie czy zrobić zakupy. Jest on czterokołowy, a nie tak jak klasyczny dwukołowy. Dzięki temu stabilnie jeździ i lepiej się trzyma drogi na zakrętach. W sprzedaży znajdziemy skutery elektryczne dla jeden lub dwóch osób, wykonanych na tej samej zasadzie. Skuter inwalidzki posiada kompletne oświetlenie z przodu i z tyłu oraz boczne kierunkowskazy, dzięki czemu można nim bezpiecznie jeździć po ulicach. Cały panel sterowania znajduje się na kierownicy lub w joysticku umieszczonym koło fotela.

Dla wielu inwalidów zakup takiego pojazdu inwalidzkiego jest jedyną szansą na stanie się samodzielnym i niezależnym. Skutery kosztują około kilku tysięcy złotych i są ekonomiczne w utrzymaniu, dlatego też są tak bardzo popularne wśród konkretnej grupy społecznej.