Programy komputerowe w magazynach

Bieżąca działalność wymaga porządkowania dokumentów księgowych i prowadzenia ich rejestru. Jest to konieczne ze względu na późniejsze rozliczenia, które prowadzi księgowa. Przede wszystkim chodzi o sprzedaż i zakup, które powodują zmiany w stanach magazynowych.

Funkcje programów komputerowych w magazynach

program do magazynuW większości sklepów, programy księgowe są połączone z magazynem, jeżeli w firmie zatrudniona jest księgowa. Ma ona wtedy dokładny wgląd w sytuację firmy. Jeżeli jednak przedsiębiorca korzysta z usług biura rachunkowego, to najczęściej wystarczy mu sam program do magazynu połączony z fakturami. Dzięki temu, w magazynie zawsze będzie właściwa ilość towarów, ponieważ każda faktura sprzedażowa lub dowód zakupu, będzie uaktualniał stany magazynowe. Możliwe jest połączenie programu magazynowego z kasami fiskalnymi czy nawet wagami. Dzięki temu, stany się automatycznie zmieniają. Dobry program komputerowy do magazynów, powinien umożliwiać zapisanie bazy danych kontrahentów i cen produktów z każdej dostawy. Powinno być możliwe przeglądnięcie historii dostaw i sprzedaży od początku prowadzenia rejestru. Do takich programów można wprowadzać faktury VAT, rachunki lub dokumenty WZ, czyli wydanie z magazynu, które czasem wystawiają kontrahenci. Jeżeli program jest połączony z częścią fakturową, to można z niego od razu wystawić dokument sprzedaży. Jest wiele funkcji jakie może pełnić taki program, ale nie zawsze wszystkie są przydatne dla danej działalności. Powinien on być przede wszystkim dopasowany do firmy.

Programy do magazynów można za darmo ściągnąć z internetu lub zakupić u jednego z dostawców. Darmowe propozycje mają mocno ograniczone możliwości, więc sprawdzą się na początku działalności firmy lub przy jej niezbyt dużych rozmiarach.