Przydatność obejm samozaciskowych w laboratorium

Praca w laboratorium wiąże się przygotowaniem dużej ilości sprzętu, który ma dobrze działać przy wielu substancjach o różnej temperaturze czy konsystencji. Często muszą one przepływać przez wiele węży i rur, które nie mogą zawieść nas w tym momencie. Podczas przygotowywania nowej sali laboratoryjnej jeden z naszych techników pokazał nam, laborantkom, dlaczego w takich sytuacjach przydatne są obejmy.

Samozaciskowe obejmy dobrze działające w różnych temperaturach

obejma samozaciskowaMając na małej przestrzeni do czynienia z wielką plątaniną kabli, rur oraz węży, musimy mieć wszystko uporządkowane. Jednocześnie każda taka część musi zachować swoje właściwości, by móc sprawnie umożliwić nam pracę na każdym etapie. Łączenie wszystkich węży i rur nie jest łatwe, jeśli chcemy utrzymać ich szczelność. Mamy bowiem do czynienia z czasami zmieniającym się ciśnieniem i skokowymi wzrostami temperatur przepływających substancji. I tutaj przydaje się obejma samozaciskowa. Małe narzędzie, ale jakże przydatne do uporządkowania i ułatwienia pracy. Nasz technik wykorzystał takie obejmy, by połączyć odpowiednie wskazane węże. Zapewnił nas, że działanie takiego urządzenia pozwala na zachowanie stałego nacisku niezależnie od zmieniającej się temperatury. Mało tego, nie ma możliwości, aby doszło do jakichkolwiek problemów ze szczelnością, więc nasza praca jest automatycznie bezpieczniejsza i spokojniejsza.

Przygotowanie nowej sali laboratoryjnej zawsze musi być wykonane z absolutnym skupieniem i przykładaniem się do wszystkich szczegółów. Laboratorium to miejsce, gdzie ma się do czynienia z wieloma niebezpiecznymi substancjami. Używanie więc takich narzędzi jak obejmy, pozwala stwarzać kontrolowane warunki pracy, które będą chronić przed nieoczekiwanymi awariami.