Rozmiar bagażu podręcznego

Podróż samolotem dla wielu osób jest bardzo stresująca. Niektórzy boją się samego latania, a inni z kolei nie przepadają za kontrolą osobistą. W tym drugim przypadku często czynnikiem, który wywołuje stres jest obawa o zbyt dużą ilość płynów lub wielkość walizki. Jak zatem uniknąć niepotrzebnego stresu?

Polecane walizki na bagaż podręczny

polecane walizki do ryanairaBagaż może przyprawić o wielki stres. Osoby, które pierwszy raz lecą samolotem obawiają się, że ich walizka może nie przejść kontroli, a gdy się tak stanie co zrobić? Najlepiej zapobiegać. Na forach internetowych można znaleźć informacje na temat rozmiarów danych modeli walizek oraz tego czy mieszczą się w standardowych wymiarach bagażu podręcznego. Warto zapoznać się z nimi przed wylotem, gdy mamy jeszcze możliwość zmiany walizki na inną. Jednak to nie wystarczy, żeby być spokojnym. Najważniejsze jest, aby znać wymiary walizki jaką możemy wnieść na pokład danej linii lotniczej. Zasady linii Ryanair różnią się od innych linii, a co za tym idzie nie zawsze jest możliwość wniesienia takiej samej walizki na pokład dwóch różnych samolotów. Warto pamiętać o tym w trakcie zakupów i w miarę możliwości zakupić walizkę uniwersalną lub wyposażyć się w dwie walizki, pasujące do podanych rozmiarów różnych linii lotniczych. Polecane walizki do Ryanaira to te, które nie przekraczają 55x40x20cm. Każda walizka o takich wymiarach nada się idealnie, ale jeśli chce się mieć pewność, że wszystko pójdzie gładko lepiej wybrać coś mniejszego. Poza tym jest jeszcze kwestia wagi, której również nie można przekroczyć. Standard to 10 kg, jednak niektóre linie pozwalają na wniesienie dodatkowo bagażu osobistego, czyli torby z laptopem czy też małej, damskiej torebki.

Aby uniknąć stresu przy kontroli osobistej należy pamiętać o tym, że walizka nie powinna być napchana po brzegi. To może wzbudzić uwagę i spowodować nakazanie dokładnego zmierzenia i zważenia bagażu. Jeśli wiadome jest, że bagaż podręczny będzie za duży lepiej oszczędzić sobie stresu i zarejestrować go.