Czy ciastka jaglane są zdrowe?

bezglutenowe ciasteczka jaglaneWiele osób wybierając wypieki sklepowe, zwraca uwagę na ich skład, ponieważ nie zawsze są one zdrowe. Na szczęście coraz częściej w cukierniach można znaleźć wypieki wykonane z wielu gatunków mąk poza pszenną, która jest niemalże bezwartościowa. Jednych z najchętniej kupowanych wyrobów są bezglutenowe ciasteczka jaglane. Jak sama nazwa sugeruje, są wykonane z prosa w formie mąki jaglanej lub płatków jaglanych. Ciastka są bardzo zdrowe, ponieważ sama mąka zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Do cista są dodawane przeróżne orzechy, pestki i nasiona, które powodują, że wyrób jest jeszcze smaczniejszy i bardziej wartościowy. W ciastkach jaglanych nie musi być cukru białego, gdyż można go zastąpić miodem, syropem klonowym czy nawet cukrem kokosowym. Ich wykonanie jest bardzo proste, dlatego wiele osób na diecie bezglutenowej decyduje się na samodzielne ich przygotowanie. Do mąki wystarczy dodać jajka, tłuszcz, proszek do pieczenie i nieco dodatków. Piecze się je dosłownie kilkanaście minut i można przechowywać przez wiele dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Są one nie tylko smaczne, ale i pożywne. Mogą stanowić pyszną przekąskę w ciągu dnia, propozycję na drugie śniadanie czy poczęstunek dla gości.

Zawsze warto mieć jakieś słodycze w domu na wypadek nagłej ochoty na coś słodkiego lub nieprzewidzianą wizytę rodziny. Takie ciastka są doskonałą alternatywą dla popularnych wypieków z cukierni, które mogą jeść dzieci i osoby na diecie odchudzającej.