Specjalne okulary do korekcji widzenia kolorów

Szacuje się, że około 5% ludzkości ma problem z prawidłowym widzeniem różnych barw. Najczęściej dotyczy to czerwieni i zieleni. Osoba cierpiąca na daltonizm widzi czerwony inaczej niż inni ludzie, ponieważ dla niej barwy takie jak pomarańcz, czerwień i żółć są w nasyceniu przesunięte właśnie w stronę tego koloru.

Daltonizm – korekcja z pomocą okularów

okulary dla daltonistów cenaIstnieją też inne problemy z widzeniem kolorów, na przykład barwy niebieskiej. Nie zawsze problem jest uwarunkowany genetycznie. Prawdopodobnie, po operacji oczu z powodu zaćmy, Claude Monet widział barwę ultrafioletową, co wyjaśniałoby, dlaczego od tamtego czasu zmienił paletę używanych do malowania kolorów. Jeszcze do niedawna osoby cierpiące na ślepotę barw były skazane na nią na resztę życia. Opracowano jednak okulary, które pomagają w postrzeganiu prawidłowego spektrum kolorów, dlatego np. daltoniści mogą zacząć rozróżniać od siebie zieleń i czerwień. Okulary te nie służą jednak do leczenia wady. Nie są też zaprojektowane do równoczesnej korekcji innych wad wzroku, więc przy np. krótkowzroczności należy, poza specjalnymi okularami dla daltonistów, nosić także soczewki kontaktowe. Jeśli chodzi o kwotę, jaką należy przeznaczyć na okulary dla daltonistów cena tego produktu jest zbliżona do zwykłej pary okularów. Nie jest to więc bardzo duża kwota, jeśli mamy na uwadze, że ten jeden przedmiot znacznie podnosi komfort życia i daje poczucie normalności osobom, które przez całe życie zmagały się ze ślepotą barw i jej następstwami.

Okulary dla daltonistów różnią się mocą filtra. Im jest on mocniejszy, tym łatwiej jest rozpoznać zieleń i czerwień jako dwa zupełnie różne kolory. Oprawki takich okularów zwykle są bardzo proste, klasyczne, dlatego będą pasować każdemu. Tego typu okulary są na tyle trwałe, że z pewnością posłużą przez przynajmniej kilka lat.