Spływy kajakowe na Kaszubach i podstawowe zasady

spływy kajakowe

Wakacje są czasem, w którym często zapominamy o jakichkolwiek granicach i dajemy się ponieść sytuacji. Chcemy się bowiem zrelaksować, przeżyć jakąś przygodę i pozostawić za sobą wszystkie zasady i ograniczenia. W tym momencie potrzebujemy wolności, która sprawi, że dany moment stanie się jeszcze bardziej przyjemny.

Bezpieczeństwo na spływie kajakowym na Kaszubach

spływy kajakoweNiestety często zdarza się tak, że to właśnie wtedy dochodzi do poważnych wypadków i uszczerbku na zdrowiu. Wakacje są bowiem również okresem gdzie dochodzi do wielu nieszczęśliwych sytuacji, których nikt nie chce doświadczać. Można jednak przed nimi się łatwo zabezpieczyć, jeżeli tylko zapamięta się kilka prostych zasad. Są one zawsze przypominane przez wodne ochotnicze pogotowie ratunkowe i inne służby, które bezpośrednio mają do czynienia z takimi wypadkami. Największym zagrożeniem dla turystów w wakacje może być słońce. Jest ono bowiem wtedy bardzo mocne i wystawienie na nie może doprowadzić do poparzeń, a nawet do udaru. Szczególnie niebezpieczne są wtedy spływy kajakowe Kaszuby, czy długie kąpiele nad jeziorem. Trzeba się wtedy zaopatrzyć w czapki i krem, który ma bardzo duży filtr. Oczywiście niezwykle ważne jest również odpowiednie nawodnienie. Niektóre rzeki, takie jak Brda czy wda, pomimo tego, że w większości są spokojne, potrafią również przybrać na prędkości. Trzeba więc sprawdzać prognozy pogody, które może nam na przykład podać wypożyczalnia kajaków na Kaszubach.

Wtedy będziemy przygotowani, na ewentualny deszcz, czy duży wiatr i będziemy mogli się odpowiednio szybko schronić. Warto więc o tym pamiętać, jeżeli jedzie się w Bory Tucholskie lub inny regon Polski.