Sposób na szybkie otwarcie hotelu

Moja ścieżka zawodowa od zawsze związana była z nieruchomościami. Zanim zrobiłem uprawnienia na certyfikowanego pośrednika, oraz zarządcę nieruchomości, udało mi się przeprowadzić kilkanaście transakcji związanych z ich kupnem i sprzedażą. Te bardzo ciekawe działania i operacje doprowadziły mnie w końcu do decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie.

Jak otworzyłem mój pierwszy hotel

jak otworzyć hotelSprzedaż nieruchomości to niezwykle emocjonujące zajęcie, zwłaszcza dla kogoś kto podchodzi do tego bardzo poważnie i odpowiedzialnie. Wymaga to nie tylko umiejętności interpersonalnych, ale przede wszystkim ogromnej wiedzy, wymaganej na ciągle zmieniającym się rynku nieruchomości. Te działania i związane z tym wymagania doprowadziły do tego, że stałem się prawdziwym ekspertem w tej dziedzinie i wciąż się rozwijałem. Zajmowałem się już wszystkimi możliwymi obiektami, począwszy od mieszkań, poprzez apartamenty i domy a skończywszy na biurowcach, halach różnego typu i hotelach. I to właśnie hotele na długi czas przyciągnęły moją uwagę. Ich sprzedaż nie jest prosta, a tym bardziej kupno. Jest tak wiele towarzyszących temu czynników, że aby stać się ekspertem trzeba posiąść wszechstronną wiedzę techniczną, przestrzenną, budowlaną, oraz prawną. Było to jednak kolejne wyzwanie, które z przyjemnością podjąłem, stając się wyjątkowo skuteczny w tej branży. Kolejny mój krok na ścieżce zawodowej, był właściwie tylko formalnością. Znając doskonale rynek hotelarski, postanowiłem zostać właścicielem hotelu. Doskonale wiedziałem jak otworzyć hotel, jak go poprowadzić, a nawet jak go później z zyskiem sprzedać. Postanowiłem zakupić zaniedbany, ale w niezwykle urokliwej okolicy, stary obiekt hotelowy. Od razu przeprowadziłem gruntowny remont z wymianą wszystkich instalacji, mebli i urządzeń. Dodatkowo, zainstalowałem pompy ciepła, baterie solarne, oraz pełną automatykę budynkową. Po tych wszystkich działaniach hotel był gotowy do otwarcia. To co pewnie wszystkich bardzo interesuje to związane z tym koszty.

I tutaj chyba wszystkich bardzo zadziwię, ponieważ kosztów praktycznie nie było. Dzięki dotacjom, które w tym roku przeznaczone były dla firm działających na rynku nieruchomości, udało mi się sfinansować w całości wszystkie prace, łącznie z zakupem nieruchomości. Później, dzięki odpowiednim przychodom uzyskanym z hotelu, mogłem systematycznie spłacać powstałe zadłużenie.