Stosowanie hamulca elektromagnetycznego

Hamulec elektromagnetyczny stanowią istotną część asortymentu wielu firm zajmujących się produkcją części do maszyn, czy samochodów. Hamulec tego rodzaju służy do hamowania ruchu wału, a najczęściej korzysta się z niego jako dodatkowego źródła bezpieczeństwa w wagonach pociągów, czy tramwajach.

Cechy hamulców elektromagnetycznych

niezawodny hamulec elektromagnetycznyNiezawodny hamulec elektromagnetyczny złożony jest z mało skomplikowanych elementów i pozwala na ręczną regulację kluczowych parametrów, jak na przykład moment, czy czas hamowania. Hamulce elektromagnetyczne pracują bardzo cicho, co jest kluczowe w przypadku korzystania z urządzenia działającego z wykorzystaniem wielu napędów. Na rynku dostępne są dwa rodzaje hamulców elektromagnetycznych, które różnią się sposobem zasilania. Rozróżniamy hamulce zasilane prądem stałym, które umożliwiają podłączenie do źródła prądu przemiennego, jeśli tylko dostarczony zostanie specjalny układ, który większość firm proponuje za dodatkową opłatą. Rozróżniamy również hamulce elektromagnetyczne z prądem przemiennym, które charakteryzują się dynamiczną pracą, lecz ich budowa jest bardziej skomplikowane, niż hamulców działających na prąd stały. Niezawodny hamulec elektromagnetyczny to urządzenie, które pozwoli nam zachować odpowiednie środki bezpieczeństwa w produkowanych maszynach i urządzeniach. Łatwa instalacja i montaż pozwala na zmniejszenie kosztów serwisu i zamontowania konstrukcji, co jest bardzo ważne w przypadku, gdy firma szuka oszczędności.

Kupno hamulca elektromagnetycznego wiąże się z wizytą bezpośrednio u producenta hamulców, bądź sprzedawcy detalicznego, który ze względu na swoje doświadczenie potrafi doradzić w odpowiednim wyborze. W zależności od maszyny, z którą chcemy pracować, do wyboru będzie kilka rodzajów hamulców. Jeśli więc nie wiemy, jaki niezawodny hamulec elektromagnetyczny wybrać, warto skonsultować to z doświadczonymi firmami, które zajmują się ich produkcja i sprzedażą.