Styl Hamptons i jego cechy

W poszukiwaniu stylu do wnętrza salonu, a nawet więcej całego motywu przewodniego mieszkania dotarłam aż do New Yorku….może nie tak dosłownie, ale do stylu wnętrza na wzór nadmorskich klimatów The Hamptons. Styl ten uważam będzie odpowiadał wielu z Was bowiem czaruje z jednej strony i jest ponadczasowy z drugiej.

Jakie meble w stylu Hamptons?

styl hamptons mebleThe Hamptons to jedno z najstarszych kurortów nadmorskich w USA. W aranżacjach na ów wzór nadmorski przede wszystkim kluczem jest kolor. Obowiązkowo bazą jest dominujący kolor bieli, na tle którego tworzymy pozostałą kolorystykę, zwykle również jasną, w delikatnych, pastelowych odcieniach bądź jak na nadmorski klimat przystało w mocnych odcieniach niebieskiego czy granatu. Z materiałów tworzących styl hamptons i meble w nim utrzymane, dominują drewno, szkło, dodatki metalowe. Szkło przejawia się w jednym z ważniejszych mebli w kategorii: styl hamptons meble, a mianowicie mowa tu o przeszklonej witrynie. Dół zabudowany, dekoracyjny, z kontrastowymi do bieli mebla uchwytami plus góra kryjąca za szkłem mnóstwo bibelotów w nadmorskim klimacie. Meble w stylu Hamptons to ogólnie rzecz ujmując trochę angielski styl – w moim subiektywnym odczuciu – z taką różnicą, że bazuje na bieli i jasnej kolorystyce. Styl hamptons wydaje się być uniwersalnym i pasującym wielu osobom, bowiem tak naprawdę jest przemieszaniem kilku styli wnętrzarskich: stylizowane meble a la retro, vintage, skandynawska biel i jasność, klasyka w ułożeniu mebli i jednocześnie nowoczesność poprzez użycie w dużych ilościach szkła a także metalowych dodatków.

Polecam zainteresowanie się wnętrzami w stylu Hamptons, bowiem jest to może świetna odpowiedź, na nasze rozterki związane z opowiedzeniem się po jednej ze stron: retro kontra nowoczesność. Dodatkowo meble w ów stylu Hamptons – z uwagi na zastosowane tworzywa – są bardzo solidnie, starannie wykonane.