Szacunkowe koszty instalacji fotowoltaicznej

Jakie mogą być koszty zamontowania instalacji fotowoltaicznej na dachu swojego domu? Od czego takie koszty zależą? Na te wszystkie pytania uzyskamy dokładną odpowiedź, gdy skontaktujemy się z firmą, która zajmuje się instalacją ogniw fotowoltaicznych. Jednak znając rynkowe ceny można spróbować oszacować sobie koszty zamontowania w domu takiej instalacji.

Koszty fotowoltaiki zależą od zapotrzebowania na prąd

ogniwa fotowoltaiczne szczecinPróbując oszacować koszty, jakie trzeba ponieść, żeby móc produkować własny prąd trzeba najpierw zacząć od sprawdzenia zużycia prądu za ostatni kwartał. Większość gospodarstw domowych, w których mieszkają trzy lub cztery osoby zużywa prądu za około dwieście złotych miesięcznie. Nie trzeba nawet wdawać się w konkretne zużycie kilowatów, bo przybliżone koszty instalacji możemy obliczyć od zupełnie drugiej strony. Wystarczy wziąć pod uwagę to, że dobrze skonfigurowane i zaplanowane ogniwa fotowoltaiczne Szczecin zwracają się mniej więcej po dziesięciu latach. Jeśli nasze rachunki za prąd oscylują w granicach dwustu złotych miesięcznie to trzeba sobie tą kwotę pomnożyć przez dwanaście miesięcy a następnie przez dziesięć lat. Wówczas możemy w przybliżeniu określić, że przy takim zużyciu prądu instalacja fotowoltaiczna będzie kosztować w granicach dwudziestu czterech tysięcy złotych. Nie należy brać tego jako pewnik, bo projektanci od fotowoltaiki przeliczą wszytko nie kwotowo a w kilowatach, które instalacja będzie musiała wyprodukować.

Dla przeciętnego domu jednorodzinnego sensowna instalacja fotowoltaiczna musi składać się z około piętnastu ogniw. To jest dosyć dużo jeśli chodzi o powierzchnię takiej instalacji, więc najpierw trzeba mieć możliwość jej zamontowania na dachu. Jeśli dach okaże się za mały na niezbędną ilość paneli to można je zamontować na specjalnych stelażach.