Szczegółowy model starego samolotu

Ojciec był wielkim miłośnikiem samolotów z czasów pierwszej wojny światowej, szczególnie modeli niemieckich, dlatego na jego siedemdziesiąte urodziny, postanowiłem sprawić mu szczególny prezent. Miał to być ręcznie malowany model niemieckiego Fokkera, którym latał czerwony baron Von Richthoffen, który był jednym z bohaterów ojca z dzieciństwa.

Model samolotu Czerwonego Barona

czerwony baron model samolotuAkurat ten typ samolotu był dostępny w całej gamie najróżniejszych modeli, niemal w każdej skali i wariantach. Mnie jednak zależało na tym konkretnym wariancie, którego używał czerwony baron model samolotu który wybrałem był stosunkowo duży, podobny do mniejszych modeli zdalnie sterowanych, choć ciągle był to model wystawowy. Miał on jednak ogromne ilości szczegółów, oddanych bardzo precyzyjnie, a całość modelu składało się bardzo łatwo, gdyż nie miał on żadnych skaz produkcyjnych czy niedoróbek, aczkolwiek po modelu od uznanego producenta nie spodziewałem się niczego mniej. Jak większość tego rodzaju modeli, także i ten był przeznaczony do samodzielnego malowania, i było to duże wyzwanie, gdyż wcześniej nie zajmowałem się malowaniem modeli o tej skali, aczkolwiek duża ilość szczegółów była bardzo przyjemna do wykończenia, i końcowy efekt wyglądał zdecydowanie imponująco, zwłaszcza takie drobiazgi jak urządzenia wewnątrz kabiny pilota, które były wykonane niezwykle starannie.

Model mógł być zarówno postawiony na półce na zamontowanych kołach, jak i zamocowany na podstawce, która czyniła z niego bardzo okazałą ozdobę, więc taką też opcję zastosowałem. Ojciec był zachwycony tak okazałym prezentem, i niemal natychmiast stał się on jedną z głównych ozdób pokoju gościnnego, stojąc na honorowym miejscu tak, by wszyscy goście niemal od razu zwracali na niego uwagę.