Szycie biało czerwonych opasek na ramię za pomocą maszyny juki

maszyny juki

Powstanie warszawskie wybuchło pierwszego sierpnia tysiąc dziewięćset czterdziestego czwartego roku, a trwało sześćdziesiąt trzy dni. W tym czasie polska stolica została praktycznie zrównana z ziemią, a wielu jej mieszkańców straciło życie.

Maszyny juki i ich historia

maszyny jukiGłównym znakiem rozpoznawczym powstańców były opaski biało – czerwone, które oni właśnie nosili na ramieniu. Później także cywile nosili takie opaski na ramieniu, jak, że są Polakami, jednak, ktoś musiał te opaski w pierwszej kolejności uszyć, aby każdy z powstańców je miał. Szycie tych opasek szło hurtowo przy pomocy najczęściej takiego sprzętu jak maszyna domowa. Wiadomo, aby każdy z powstańców miał taką opaskę, trzeba było wielu nakładów pracy, aby je stworzyć, dlatego maszyny juki pracowały praktycznie bez przerwy. Maszyna juki na początku była dość popularna, jednak wiadomo podczas wybuchów, nalotów wiele z nich po prostu została uszkodzona. Dlatego już na późniejszym etapie powstania szycie opasek było najczęściej wykonywane ręcznie przez kobiety ochotniczki lub przez sanitariuszki. Maszyna juki już wtedy była rzadkością. Jednak te szycie ręczne nie było już tak męczące, gdyż wiadomo na opaski było coraz mniejsze. Ci co chcieli walczyć od początku swoją opaskę już otrzymali, czasem rano je od osób już nie żyjących, a czasem niektórzy sami sobie je wykonywali.

Jak widać Powstanie Warszawskie to nie tylko walka, ale całe zaplecze dla powstańców. Stołówki, miejsca gdzie mogli by oni spać, miejsca, gdzie powstawała broń, także gdzie szyto ubrania oraz opaski biało – czerwone na ramię.