Szycie strojów szlacheckich na zamówienie

Dwa lata temu otworzyłam małą pracownię krawiecką. Pracownia mieściła się na starówce mojego małego, zabytkowego miasteczka w bardzo pięknej lokalizacji i idealnie współgrała z architekturą tego miejsca. Klienci byli zadowoleni z mojej pracy, a ja byłam usatysfakcjonowana z mojego zajęcia, ponieważ dzięki niemu mogłam spełniać swoje dziecięce marzenia i tworzyć wspaniałe ubiory dla moich klientów.

Szycie strojów szlacheckich w mojej pracownicy

strój szlacheckiJakiś czas później, zatrudniłam kilka dodatkowych krawcowych do mojej pracowni i wspólnie przyjmowałyśmy bardzo dużo nowych zleceń. Większość zleceń obejmowała drobne naprawy odzieży lub przeróbki za dużych bądź za małych ubrań. Jednak pewnego dnia, dostałyśmy bardzo nietypowe zlecenie. Odwiedził nas mężczyzna, który w wolnych chwilach zajmował się szeroko pojętym odtwórstwem historycznym i poprosił nas o stworzenie nietypowej odzieży na swoje występy. Podjęłyśmy się tego zadania i już następnego dnia kompletowałyśmy tkaniny na nowy strój szlachecki dla naszego klienta. W tym celu odwiedziłyśmy kilka zaprzyjaźnionych sklepów z tkaninami i zamówiłyśmy materiały w odpowiednich długościach oraz kolorach. Kilka dni później, odebrałyśmy nasze tkaniny i przystąpiłyśmy do tworzenia stroju. Przy szyciu stroju posiłkowałyśmy się Internetem oraz wiedzą z książek, dlatego było nam o wiele łatwiej stworzyć nową odzież. Przy szyciu stroju, nie mogłyśmy zapomnieć o takich elementach jak żupany czy kołpaki, a także baczmagi oraz mocno zdobiony kontusz. Dla naszego klienta uszyłyśmy również bardzo duży i rozbudowany pas w kolorze żółtym, który świetnie współgrał z całością w kolorze czerwieni. Kilka tygodni później nasze zlecenie zostało zakończone i razem z moimi pracownikami mogłam oddać gotowy strój do naszego klienta.

Bardzo lubiłam moją pracę oraz zawód. Zajmowałam się dziedziną, która sprawiała mi ogromną satysfakcję, dzięki temu mogłam spełniać swoje dziecięce marzenia i szyć ubrania, które były nie tylko piękne, ale także praktyczne i funkcjonalne. Moje ostatnie zlecenie wymagało ode mnie dużych umiejętności, dobrego przygotowania oraz dużej wiedzy. Okazało się, że moja praca została doceniona, a ja wywiązałam się ze zlecenia i mogłam być dumna ze swojego dzieła.