Tartak i maszyny do drewna

maszyny do drewna

W wielu miejscowościach działa jeszcze wiele tartaków, które zajmują się pozyskiwaniem drewna z lasu a potem zajmują się jego obróbką. Tartaki są nadal jeszcze popularne i są tanim rozwiązaniem.

Maszyny do drewna to specjalistyczny sprzęt

maszyny do drewnaTartak zaopatruje w drewno liczne przedsiębiorstwa, które zajmują się produkcją różnych wyrobów z drewna. Tartak musi być odpowiednio wyposażony w odpowiednie narzędzia, by móc swobodnie wykonywać wszelkie prace. Większość prac odbywa się na zewnątrz to znaczy na przykład składowanie drewna , cięcie drzewa piłami spalinowymi, albo taki teren ma jedynie dach, bez ścian działowych. Z kolei specjalistyczny sprzęt znajduje się w budynku, w którym są między innymi maszyny do obróbki drewna. Warto zaznaczyć, że prace przy drzewie są ciężkie i mogą być uciążliwe dla dróg oddechowych, zwłaszcza podczas wykonywania prac związanych z cięciem drzewa, na mniejsze części, na płyty, gdy drzewo pozbawione jest kory, z uwagi na powstawanie trocin , które z część z nich w postaci drobnych drobinek (pyłków) unoszą się w powietrzu, powodując podrażnienie górnych dróg oddechowych, w związku z tym pracownicy muszą nosić maseczki ochronne i odzież ochronną. Po za tym maszyny do obróbki drewna wyposażone są w wentylatory do trocin, zmniejszając gęstość pyłków w powietrzu. Pod sufitem też zamieszczone są kanały wentylacyjne, które mają oczyszczać powietrze i dawać przyjemny chłodny powiew powietrza, uwagi, że taka praca powoduje, że człowiekowi robi się gorąco z wysiłku. Nawet wtedy jak większość prac wykonywana jest przez maszyny, ale one też imitują swoje ciepło, powodując, że osoby je obsługujące ją odczuwają, a nie mogą zdjąć odzieży roboczej , inaczej ochronnej z uwagi na zasady przestrzegania bezpiecznej i higienicznej pracy.

W tym wentylacja przemysłowa jest najbardziej skutecznym rozwiązaniem i zarazem jedynym możliwym w tego typu zakładach. Tartaki mogą dziennie dokonać obróbki dziesięciu ton drzewa, albo i więcej. To naprawdę imponujący wynik, a większe tartaki mogą zwiększyć tą normę.

Więcej o maszynach do drewna na stronie http://kobylas.com