Trzcina – klasyka w nowym wydaniu

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu rozwiązania takie jak słoma albo trzcina na dachy były uważane za zaściankowe. Dopiero z czasem zaczęliśmy doceniać, że pomysły naszych przodków jednak miały sens, a „stare” czy „tradycyjne” także może być synonimem do „polecane i „dobre”. Moda na trzcinowe dachy wróciła w ostatnich latach.

Jakie zalety mają trzcinowe dachy?

krycie dachów trzcinąNa jakich dachach kładzie się trzcinę, poza domami w skansenach? Coraz chętniej wybiera się ją, tworząc klimatyczne „karczmy” i „zajazdy”. Drewniane budynki w połączeniu z takim dachem posiadają ogromny urok. Doceniają je właściciele gospodarstw agroturystycznych, którzy chcą, aby ich ośrodki odróżniały się od innych i ściągały turystów, spragnionych klimatu dawnej wsi. Chętnie też po trzcinę sięgają osoby, które stawiają swój własny dom i szukają materiału, który jest trwały i ekologiczny, ale to nie jedyne jego zalety. Krycie dachów trzciną sprawia, że budynek zimą traci mało ciepła, latem natomiast się nie nagrzewa. Układana pod odpowiednim kątem trzcina nie przecieka, nasiąka na zaledwie kilka centymetrów podczas deszczu i szybko schnie. Do takiego dachu nie potrzeba rynien, ponieważ sięga on na tyle daleko poza bryłę budynku, że deszczówka z dachu nie będzie spływać po ścianach. Poza tymi wszystkimi zaletami, trzcinowe poszycie dachowe charakteryzuje też ogromna uroda i możliwość nadawania jej fantazyjnego kształtu. Wystarczy znaleźć firmę ze zdolnymi pracownikami, która specjalizuje się takiej pracy.

Trzeba jednak pamiętać, że dach z trzciny jest stosunkowo ciężki i nie nadaje się do układania na każdym budynku, musimy o tym pomyśleć, zanim rozpoczniemy budowę. Warto się jednak na niego zdecydować, gdyż ma wiele zalet, wygląda pięknie i będzie nam służyć przez przynajmniej kilkadziesiąt następnych lat.